Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Manpower struntade i löneavtal

/
  • Osäkert. Helst skulle Jan bli anställd av Ericsson. Bemanningsföretaget Manpower är ett för osäkert kort.  Foto: Paulina Håkansson

Annons

- De säger att de ska kolla upp det, men det gör de inte. Nu svarar de inte ens när man ringer, säger Jan, som vill vara anonym.

För fyra månader sedan märkte han att det var något skumt med lönebeskedet. När han gick till fackklubben visade det sig att Manpower betalade ut löner som låg på samma nivå som för tre år sedan. Jan och hans arbetskamrater tjänade mellan 83 och 111 kronor i timmen. Enligt Industrifacket Metalls avtal skulle de ha fått en timlön på 129 kronor.

Jonna Clarke är tillförordnad områdeschef för Manpower i Falun.

- Jag tycker inte det är en stor grej, säger hon. Våra löner styrs helt av hur mycket de tjänar ute hos kunden. Vi följer vårt kollektivatalet som Manpower har med LO.

Manpower har vetat om det spända läget sedan i våras. I augusti möter de fackklubben och beställarna på Ericsson. Om det visar sig att bemanningsföretaget har betalat ut för lite lön kommer deras anställda att få de förlorade pengarna tillbaka. Kennet Jansson är klubbordförande för IF Metall på Ericsson.

- Manpower verkar inte vara så mån om sina anställda. Därför händer det sådana här grejer, säger han.

- Det var tråkigt att höra, svarar Jonna Clarke. Anställningsformen är ju annorlunda. Vi träffar inte våra resurskonsulter varje dag. Vi är hos våra kunder minst en gång i veckan, men det är inte alltid man träffar alla.

En av Jans arbetskamrater vill inte ställa upp på bild i tidningen ens om han får vara anonym. Han är rädd för att inte få förlängt kontrakt på Manpower. Jan har jobbat på bemanningsföretaget i två år.

- Osäkerheten är det tråkiga med jobbet, säger han. Man vet bara vad man gör i tre månader i taget. Och när de inte vill svara på några frågor tycker jag att det är trist. Men annars funkar det ganska bra.

Förra året hamnade Manpower i en liknande tvist med Metallfacket i Tranås. Frågan drevs till centrala förhandlingar och slutade med att de anställda fick rätt.

Fotnot: Jan heter egentligen något annat.

Mer läsning

Annons