Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Manifestation mot barnaga

/
  • Manifesterade. Anne-Cecilia Thenander, Katarina Gustavsson och Emma Henriksson tar strid för barns mänskliga rättigheter. Under lördagens manifestation uppmärksammades barnaga. Foto: Kjell Jansson

Annons

En rapport från polismyndigheten i Dalarna visar att misshandel och brott mot barn tenderar att öka. Följden av detta är att allt fler barn omhändertas av sociala myndigheter samt att fler fängelsestraff utdöms mot vuxna.

Kristdemokraternas kvinnoförbund vill slå vakt om barnens rättigheter. I lördags arrangerade kvinnoförbundet en manifestation vid Geislerska parken i Falun. Särskilt inbjudna att delta var riksdagsledamoten Emma Henriksson (kd) och Anne-Cecilia Thenander, Rädda Barnen.

Emma Henriksson är den i riksdagen som leder arbetet kring ungdomars uppväxtvillkor. Vid manifestationen lyftes ökad utbildning och information fram som ett led att öka barns rättigheter.

- Ännu finns det mycket arbete att göra i det avseendet. Vi vill uppmana alla kommuner att utbilda föräldrar i FN:s barnkonvention. Och barnombudsmannen måste börja arbeta mer aktivt inom landstinget och inte bara syssla med pappersarbete, säger Katarina Gustavsson, ledamot i landstingsfullmäktige och kommunfullmäktige i Falun.

Gustavsson, Thenander och Henriksson efterlyser mer civilkurage när det gäller barn som utsätts för misshandel. Att anmäla kan upplevas jobbigt då det ofta handlar om närstående, vänner eller släktingar.

- Den som anmäler ska inte behöva konfronteras utan socialförvaltningarna måste bli tuffare och ta ansvaret för att driva ärendet när det kommer in en anmälan, säger Anne-Cecilia Thenander.

Emma Henriksson konstaterar att det krävs arbete inom många områden för trygga tillvaron för barn och för att bygga upp ett stöd för ökat civilkurage.

- Personalen på BB måste få mer tid att möta föräldrar, BVC måste få mer tid. Vi lever i en stressig tillvaro som för många ofta ligger till grund för att man slår. Daghem, förskola och skola måste få mer tid och kunskap att möta barn och föräldrar, säger hon.

Relativt många som flanerade på stan stannade till för att lyssna på budskapet. Dessa fick även lyssna på musik framförd av Falu blåsorkester under ledning av Anne Pettersson.

Mer läsning

Annons