Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Manifestation mot asylpolitiken när regeringen besöker Falun

Flera aktörer i Dalarna sluter sig samman för att gemensamt manifestera när regeringen besöker Falun nu på torsdag.
– Vi är många som inte står ut längre med den nya asyllagen, säger Emma Rydén.

Annons

På torsdag klockan 12 sluter flera aktörer från Dalarna upp utanför Länssstyrelsen i Falun i en manifestation mot regeringens asylpolitik. Samlingen sker under en gemensam sammankomst - "Folksamling med regeringskrav."

– Det är flera ideella krafter som slutit upp i det här. Så det känns väldigt roligt, det skapar mycket samarbeten lokalt, säger Elias Lodin

De samlade grupperna, som enligt dem själva uppskattas att bli ett par hundra personer, kommer innan den presskonferens som regeringen har med media klockan 12.30 att uttrycka sina protester.

– Regeringen kommer hit till Falun och då känns det viktigt att vi visar att vi är många som inte står ut längre med den nya asyllagen. Lagen bidrar till att människor mår dåligt. De ställer krav på de asylsökande, som inte ens de som bott i Sverige hela livet skulle klara av att uppfylla. Exempelvis att man ska ha en viss inkomst för att få ta in sin familj. Jag skulle inte ens få klara det på min undersköterskelön om det gällde mig, säger Emma Rydén.

Vad hoppas ni att manifestationen ska leda till?

– Vi hoppas att de ska se oss och börja lyssna på de krav som vi har, säger Emma

Vilka är era krav?

– Det är framförallt omotiverade åldersuppskrivningar som görs och att man utvisar människor till krig och konflikt. Vi vill att den här tillfälliga asyllagen ska rivas. Det fungerar inte, säger Emma.

– Vi måste börja ha en människovärdig politik. Det här är en väldigt viktig fråga och berör många människor. Det är väldigt lätt som stadsman att fatta beslut som rör människor utan att se vilka konsekvenser det får, fyller Elias Lodin på.

Läs mer: Porträttserien 100 ansikten - 100 berättelser

Läs mer: Ledare - Att isolera flyktingarna från samhället vore direkt Sverigefientligt

Basel Alahmad, Emma Rydén, Lena Hagbohm och Elias Lodin manifesterar mot regeringens asyllag på torsdag.

Fotnot:

"Folksamling med regeringskrav" är ett partipolitiskt och religiöst obundet initativ av många olika aktörer i Dalarna. Där bland andra We Are Dalarna, #vistårinteut, Bygden Bryr Sig -Svärdsjö, Ett Falun för alla, Dalarna Mot Rasism, Vänsterpartiet Falun, Dala Afghan, Rädda Barnen och Studiefrämjandet ingår.

Mer läsning