Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mångmiljonstad är Faluns vänort

/
  • Fotograferade. Nanjing är Faluns kinesiska vänort. Faluns kommunalråd Mikael Rosén (m) samspråkade med delegationens första dam, Liu Guo Hua, vice ordförande i Nanjings lokala kommunistparti. Något som många ville föreviga.
  • Konstnär. Kommunfullmäktiges ordförande i Falun, Carl-Erik Nyström (c), tog en närmare titt på pappersklippkonstnären Zhang Fanglin.

Annons

Utbytet mellan Falun och Nanjing startade redan 2001, men det var 2005 som de båda städerna upprättade vänskapsförbindelser.

Det var starten för ett samarbete som hela tiden har växt.

Inte minst på näringslivsområdet.

- Ett 20-tal Faluföretag har i dag någon form av affärsutbyte med Nanjing, och näringslivsrresorna dit har varit många, säger Anders Lundgren, omvärldschef på Falu kommun.

Och mer ska det bli.

- Vi har skapat oss bra kontakter med Nanjing och effekterna av det har vi redan börjat kunna se. Men marknaden i Kina växer stadigt och efterfrågan av olika tjänster och varor likaså. Vi vet redan nu att de önskar hjälp av oss med diverse frågor som rör miljön, de behöver experthjälp, säger kommunalrådet Mikael Rosén (m).

Lilla Falun har alltså storstaden Nanjing, med 6,4 miljoner invånare, som sin vänort. Ett Nanjing som varit en viktig stad under Kinas långa historia. Vid tio tillfällen har staden dessutom fungerat som landets huvudstad.

En udda kombination kan tyckas.

- Men i vårt samarbete har de bara konstaterat att det finns små städer i Kina också, säger Mikael Rosén.

Temat i montern Nanjing har på mässan är historia, turism och hantverk. Med i den nio personer starka delegationen finns pappersklippskonstnären Zhang Fanglin, som med flinka händer klipper fram fina konstverk.

Väl värd att titta på!

Annars hoppas den kinesiska delegationen genom sin monter låta Faluborna känna vänorten lite närmare.

- Vi vill introducera Nanjing och visa vad som finns i vår stad, säger Liu Guo Hua, som är på sitt första besök i Sverige och Falun.

Under sin korta vistelse i Falun har hon hunnit se lite av vänorten.

- Jag har varit ner i gruvan och sett hoppbackarna. Dessutom har vi varit ute på en busstur. Falun är fint, säger hon.

Liu Guo Hua hoppas också få se Falun komma på besök i september. Då arrangeras nämligen en stor mässa i Nanjing, och Lius förhoppning är att Falun ska ha en monter där.

- Vi bjuder in Falun till vår mässa, säger Liu.

Men om Falun kommer att närvara återstår att se.

- Det är något vi får ta ställning till, inbjudan kom nu, säger Mikael Rosén.

Mer läsning

Annons