Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många vill starta friskolor

Annons

Yrkesakademin och Kunskapsskolan är nya aktörer som vill starta friskolor i Falun, NTI-gymnasiet och Falu praktiska gymnasium ansöker om att få utöka. Till hösten är det bestämt att friskolan Mosaik startar en F-9 skola i Falun och sedan tidigare finns Falu Frigymnasium och Söderbaumska skolan i kommunen.

- Det är många friskolor i för att vara en kommun av Faluns storlek, säger skolchef Svante Hanses som tycker att det är svårt att planera verksamheten innan beslut fattats om skolorna får starta eller inte.

- Det är svårt att dimensionera och det gör att verksamheten blir dyrare än den behöver vara, dessutom urholkas utbildningarna för eleverna. Är det färre elever på en utbildning kan man inte erbjuda lika många inriktningar som om elevantalet vore större.

Av den anledningen tänker han inte rekommendera att NTI-gymnasiet får utöka med en naturinriktning eftersom han anser att det är till men för kommunens utbildning.

- Det var även Skolverkets åsikt när de avslog ansökan förra gången.

- Just nu är elevantalet så pass stort att antalet räcker till de gymnasieutbildningar som finns i kommunen, men om några år sjunker antalet drastiskt. Då måste skolor stänga. Om en gymnasiefriskola stänger är inte kommunen skyldig att erbjuda platser, däremot måste vi ta över elever från grundskolan dagen efter en eventuell stängning av en friskola, säger Svante Hanses.

Även i resten av landet ökar ansökningarna om att få starta friskolor. Årets ansökningsomgång är den största någonsin. 563 ansökningar har kommit in till Skolverket vilket är knappt 200 fler jämfört med förra året. Ansökningarna till Stockholms län dominerar.

Mer läsning

Annons