Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många missuppfattningar kring adhd

/
  • Föräldrarna är experter på sina barn och ska användas som det, menar Stina Snarf som arbetar med unga som har neuropsykologiska funktionshinder.
  • – Vi gör ofta felet att vi försöker anpassa en person med adhd till en bestämd vardag i stället för att göra tvärt om, säger Stina Snarf, resurspedagog från Falun.

Annons

Sedan mitten av 90-talet har Stina Snarf arbetat på heltid som resurspedagog i Falun för att hjälpa personer som har neuropsykologiska funktionshinder som adhd/damp, aspergers syndrom och autism.

- Det är jobbigt att se hur många som far illa i mötet med skolan till exempel. Samtidigt är det fantastiskt att få umgås med personer som har de här diagnoserna, de är ofta långt mer begåvade på många sätt än en person som inte har diagnosen, säger Stina Snarf som mött många fördomar, missuppfattningar och direkta felaktigheter i människors uppfattningar om personer med adhd och aspbergers.

- Jag vet inte vad det är som gör det okej att ifrågasätta de här diagnoserna. Det är sällan en människa med till exempel epilepsi får höra att den simulerar eller att symptomen beror på sociala faktorer, säger Stina Snarf.

Dagligen möter hon föräldrar till barn med adhd eller aspergers syndrom som känner att de inte blir tagna på allvar och som tillbringar en stor del av sin tid i telefon eller möten med samhällets institutioner utan att få rätt hjälp.

- I de värsta fallen anklagas föräldrarna för att själva åstadkommit barnens problem. När jag ser prisutdelningar på tv brukar jag tänka att de är de här föräldrarna som ska ha bradgulden och pokalerna för att de orkar och vägrar ge upp.

Ofta är det i kontakten med skolan det blir problem. Stina Snarf efterlyser mer resurser och mer kunskap. Där minst en lärare i varje årsgrupp bör ha djupare kunskaper om elever med neuropsykologiska funktionshinder.

- Man måste utgå från varje individ och sedan anpassa skolgången, det måste få kosta pengar om det behövs. Det är pengar vi får igen genom att det här bli personer som kan arbeta och betala skatt i framtiden istället för att bli pensionärer i förtid.

"Tyck till" på vårt forum och läs vad andra har tyckt till.

Mer läsning

Annons