Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Majstången restes i Sundborn

/
  • Hjälpreda. Frida Engström, 7, höll koll på att allt gick rätt till. Blommor i massor hade hon att hålla reda på.
  • Blomma. Med en prästkrage i min hand. Tioåriga Matilda Wesslen arbetade flitigt med att binda blomkransar till Sundborns midsommarstång.
  • Binder. Stort midsommarfirande i Sundborn blir det förstås i dag. Men förberdelserna startade redan på torsdagskvällen. 10-åriga Linn Sellner var en av de som ägnade kvällen åt att binda fina blomkransar, som ska sitta i midsommarstången.

Annons

I Sundborn är det en lång tradition att kvällen före midsommarafton träffas på Bondes gård, för att binda blomsterkransar och göra allt annat som tillhör förberedelserna av en midsommarstång.

- Jag flyttade ut till Sundborn 1966 och redan då var det en lång tradition att träffas dagen före midsommarafton, säger Marianne Nilsson, intendent på Carl Larsson-gården.

Smörblommor, midsommarblomster, prästkrage och hundkäx fanns bland de blommor som bands in i kransarna.

Linn Sellner, Matilda Wesslen och Frida Engstrlm var tre unga flickor som jobbade hårt med att få kransarna, så fina som möjligt.

Men det var inte bara blommor som skulle fixas. En midsommarstång har ju också ett stort inslag av björkris.

Och ute i byn fixades det och donades inför lördagens stora midsommarfirande.

Några höll på med att sätta up flaggstänger, andra klippte gräsmattor eller såg till att sly försvann från tänkbara parkeringsplatseer.

- Jag tror att ett 100-tal personer är inblandade i midsommarfirandet. Idrottslivet, Lions och hembygdsföreningen är de som står bakom det hela, säger K-G Tärndal, som ställer upp och jobbar för idrottslivet i byn.

Mer läsning

Annons