Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Luthers arv – miljoner för att forska i folkhemmets rötter

Den lutherska hushållstanken blev stark i Sverige efter reformationen.
Tanken var att husbonden hade ett ansvar för alla som hörde till hushållet, inte bara för familjen utan även för gårdsfolket. Även de fattigaste fick omsorg.

Annons

Urban Claesson är professor i kyrkohistoria vid Högskolan Dalarna. Han har fått pengar från Riksbankens jubileumsfond till ett forskningsprojekt om folkhemmets lutherska rötter.

Svenska kyrkans forskningsenhet har som huvudsökande fått 4,4 miljoner för historieprojektet ”Den nordiska hushållstaten – variationer på ett tema av Luther”.

Urban Claesson har fått 4,4 miljoner för att forska i samband mellan Luther och Per Albins folkhem.

Den lutherska hushållstanken blev stark efter att Gustav Vasa bestämde att landet skulle bli protestantiskt. Den innebar att husbonden hade ett ansvar för alla som tillhörde hushållet.

– Denna tidiga välfärdsmodell hade ett starkt fäste bland de mest utsatta i samhället – det var ju de fattigaste som kunde få omsorg i ett hushåll. Modellen var också mer jämlik än man kan tro – en husbonde som brast i sitt ansvar tappade snabbt status och förtroende, säger Urban Claesson i ett pressmeddelande.Projektet kommer att kasta nytt ljus på hur 1900-talets svenska folkhem har rötter i luthersk samhällsteologi.  Det förvaltas av Högskolan Dalarna och pågår under tre år med start 2018.

Mer läsning

Annons