Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljuständning för människor i sorg

Annons

Marie Ganters i Svärdsjö, riksordförande för Spädbarnsfonden, tidigare föräldraföreningen spädbarnsdöd, nyss inlemmad i SAMS, deltog i stor manifestation i Stockholm, där hundratals ljus brann, till minne för avlidna anhöriga.

-Vår direkta fråga till Fredrik Reinfeldt och hans regering, främst Göran Hägglund och Maria Larsson är: Varför har ni inte tagit med vårt ärende angående organisationsstöd som lämnades över till er från gamla regeringen?

-Alla medlemmar inom SAMS har på olika sätt förlorat någon anhörig. Vi famnar och stöttar när sjukvård och omgivning släpper taget. Vi som drabbats av sorg vet, att det behövs stöd och tröst för att orka vidare.

Grannländerna Danmark och Norge ger statligt miljonstöd till motsvarande organisationer.

Det är inte bara när stora katastrofer inträffar som människor behöver hjälp, råd och stöd.

-Den stora livskrisen infinner sig för den som förlorar ett spädbarn, ett större barn, när någon anhörig tar sitt liv eller dör genom olycka och sjukdom. SAMS ger sorgen ett ansikte i samhället. Människor som drabbas av sorg behöver mötas med ökad förståelse, både från omgivningen och samhället i stort, säger Marie Ganters.

SAMS fick i samband med årets manifestation sitta med i tv:s morgonsoffa, där folkhälsominister Maria Larsson lovade att ta med bidragsfrågan i nästa års budget.

-Men byråkratiska kvarnar mal sakta, vi kämpar vidare för att ge stöd, råd och hjälp till nära 5000 medlemmar, som på olika sätt förlorat nära och kära, säger Marie Ganters.

-Organisation SAMS är en viktig samhällsresurs, vi forskar kring orsak och sammanhang, stöttar anhöriga och är en stark resurs i sorg, trauma och livskris.

BIRGITTA KNIFSTRÖM NORDÉN

Mer läsning

Annons