Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leax åter på fötterna

/
  • Leax som räddade många av jobben på Scania i Falun är nu tillbaka som miljardföretag. Bilden är från invigningen 2008 som gjordes av Scanias platschef Anders Williamsson och Leax koncernchef Roger Berggren åtta månader innan fordonskrisen slog till över en natt.  Foto: Stina Rapp

Annons

- Det har varit en tuff tid för företag inom fordonsindustrin men nu ser det ljusare ut, även för Leax. Den värsta krisen är över, säger Roger Berggren, vd för Leaxkoncernen.

Det första halvåret 2010 har bolaget växt med mer än 80 procent jämfört med samma period 2009 då krisen var som djupast.

Leax sprängde miljardvallen när det gick som bäst 2008, 2009 tappade man 570 miljoner i omsättning. Gruppen bantades från 630 till 377 anställda och man gick med 20 miljoner i förlust

Dotterbolaget Leax Falun gick från en omsättning på 452 miljoner ned till 206 miljoner, bantades från 139 till 86 anställda och har nu ökat till 125 anställda

- Vi kommer inte att nå miljarden i år, men vi är på väg. Sett på rullande tolv månader är vi från och med september åter ett miljardföretag.

- Då konjunkturen nu vänt pågår rekrytering och återanställning av flera medarbetare vid våra fabriker, så är det också i Falun. Sedan januari 2010 har Leaxggruppen ökat personalstyrkan med 100 personer. Jag bedömer att ytterligare 30-40 personer behöver anställas under hösten.

Och bolaget som innan krisen förstärkte tillväxtyen med omfattande investeringar har börjat se över investeringsbehoven:

- Vi investerade en kvarts miljard 2007-2008 och har bra fabriker. I år blir det fem-tio miljoner men nästa år så är det full fart också på detta, säger vd Roger Berggren.

Mer läsning

Annons