Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läs mer om natursköna Källslätten

/
  • Ute nu. Boken kostar 250 kronor och finns att köpa på museét och finns att beställa på föreningens hemsida.
  • Många växtarter. Under föreningens verksamma tid har cirka 300 växtarter påträffats i Källslätten.
  • Kärlek. 1966 tog sig Bonnie Nilzon (mitten), Sören Nysström (till höger) och Stig-Åke Svenson på sig uppgiften att ideellt vårda ett stycke odlingslandskap i Källslätten.

Annons

Carl von Linné passerade 1734 på sin Dalaresa och beskrev: "Vid Nedanskog såg man i öster en gård, Källslätten kallad, byggd på hög ort, vilken gård ägde en extraordinär prospekt."

- Källslätten är väldigt vackert, vi vill att fler ska få upp ögonen för det. Folk borde åka dit flera gånger om året, det är alltid fint där. Särskilt på våren när vitsipporna blommar och på hösten när rönnarna glöder, säger författaren Sören Nysström.

Han berättar att det är många som frågat efter en ny bok, då den första varit slutsåld i femton år. Främst turister vill veta mer om området, det är också till dem boken vänder sig. Den nya boken är tryckt i 2000 exemplar.

- Fortsätter efterfrågan så trycker vi så klart fler, säger Sören Nysström.

Sedan 1966 tog han tillsammans med Bonnie Nilzon och Stig-Åke Svenson på sig uppgiften att ideellt vårda ett stycke odlingslandskap i Källslätten. Kärleken till marken och landskapet växte med åren och påverkade dem på djupet.

Skötseln av Källslätten bedrivs idag av Källslättenföreningen som är en helt ideellt arbetande organisation. För att åkrar och ängar ska fortsätta att bära en blomsterprakt behövs årlig slåtter. En viktig del av detta arbete är hackslogen med lie.

Källslättens förening har idag cirka 200 medlemmar.

Mer läsning

Annons