Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Larmet går - media rycker ut

/
  • Den gamla vagnhallen från 1970 har förvandlats till en stor och luftig mediaverkstad. I golvet ses en gammal smörjgrop som blivit till en inglasad utställningsgrop.
  • Initiativtagare. Pontus Strålin och Ulf Palm är initiativtagarna till projektet Gamla Brandstationen. Här ser vi dem i det gamla torktornet, där brandslangarna hängdes upp på tork.
  • Vilken utsikt! Brandstationens torn lyser silvrigt upp, efter den omfattande renoveringen som den gamla brandstationen genomgått. Utsikten från tornet är bedårande ut över Falu stad. På brandstationens balkong har Ulf Palm och Pontus Strålin tagit plats.

Annons

- Allt har flutit på enligt planerna, men visst blev det mer jobb än vad man tänkt sig från början, säger fotograf Ulf Palm, som tillsammans med Pontus Strålin är initiativtagare till projekt Gamla Brandstation.

Det var för ett drygt år sedan, februari 2006, som det stod klart att de båda fått köpa den gamla brandstationen.

En byggnad som i det läget var ganska förfallen.

Plåttaket läckte, fasadputsen hade börjat rasa av, fönstren var dragiga och i utrymmena fanns bråte av olika slag.

- Men vi såg ändå möjligheterna, och det var nog viktigt för att orka driva det här projektet framåt, säger Ulf och fortsätter:

- Vi har haft många idéer, men har också haft budget och myndighetskrav att rätta oss efter. Huset i sig bjuder på en charm som vi gjort allt för att bevara.

Ett drygt år med hårt jobb har gjort att den gamla brandstationen återfått sin forna glans. Tak och fasad har återställts till hur det en gång i tiden såg ut.

Den gamla plåten har bit för bit tagits bort och ersatts med blänkande ny zinkplåt. Fasaden har återfått sin gula nyans.

- Vi hade en tuff höst, där man i bland funderade mer än en gång vad man hade gett sig in i. Det regnade in och all annan jävelskap slog till på samma gång. Men det var bara att se framåt och jobba på, säger Ulf.

Både Ulf och Pontus har själva lagt ner många arbetstimmar för att få byggnaden i toppskick. Ulf har också fungerat som en arbetsledare och Pontus har tagit sig an de stora grovjobben.

Men utan en stort byggföretag i ryggen hade det givetvis inte gått.

- Även om det har krävts en hel del renoveringsarbeten, så är det bara att konstatera att huset ändå var i bättre kondition än vad vi först befarade. Byggnaden är byggd i gammalt Falutegel med bra grund, och virket har visat sig vara gammalt men i bra kondition, säger Ulf.

Sex miljoner kronor har det kostat att renovera den gamla brandstationen.

Väl investerade pengar.

- Vi hoppas det. Vi har ett 20-tal hyresgäster i dag, och fler som står på kö. Vi har fler idéer på hur vi vill utveckla byggnaden vidare, men just för stunden känner vi oss nöjda, slutar Ulf Palm.

Fakta/ Gamla Brandstationen

  • Brandstationen byggdes 1910-1911 efter ritningar av Klas Boman. I anläggningen ingick bland annat vagnhall, stall, torktorn och larmcentral.
  • 1925 kom den första brandbilen och 1928 försvann den sista hästen.
  • Garage samt en ny vagnhall byggdes till under 70-talet och 1989 flyttade Brandkåren/Räddningstjänsten till den nya anläggningen utefter Lugnetleden.
  • 1 100 kvadratmeter bjuder den gamla stationen på.

(Källa: Falun.se)

Mer läsning

Annons