Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsstyrelsen i Dalarna gör annan bedömning

Annons

Länsstyrelsen Gävle underkände Vattenfalls ansökan om de två nya 130 kilovoltsledningarna från Bergvik Skogs två stora vindkraftsprojekt Svartnäs och Jädraås till Svenska Kraftnästs transformatorstation i Hofors.

I Gävle anser man att kraftledningarna som byggs intill en befintlig 220 kilovoltslinje medför betydande miljöpåverkan enligt miljöbalken.

Nu har också länsstyrelsen i Dalarna bedömt projektet:

- Då huvuddelen av de planerade elektriska anläggningarna enligt förordad sträckning kommer att rymmas inom en breddning av befintlig ledningsgata, bedömer vi dessa inte har sådan påverkan att den kan anses utgöra betydande miljöpåverkan, skriver länsarkitekt Lars Igelström i sitt beslut och länsstyrelsen i Dalarna redovisar att kulturmiljöenheten, miljöenheten, naturvårdsenheten och rättsenheten också deltagit i ställningstagandet.

220 kilovoltsledningen går i en 50 meter bred kraftledningsgata och med de två nya linjerna blir gatan hela 85 meter bred.

Sträckningen från Jädraås utgår från vindparkens planerade transformatorstation öster om Sneåsen och blir 38 kilometer lång. I Svartnäsprojektet planeras en transformatorstation vid Åkroksmyren och därifrån en 43 kilometer lång linje.

Prövningen huruvida länsstyrelsen i Gävle eller Falun har rätt i sin ståndpunkt kommer att prövas i den kommande prövningen av Vattenfalls miljökonsekvensbeskrivning av de två kraftöverföringsprojekten.

Mer läsning

Annons