Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget anmäler miss - kvinna hade cancer som spred sig

En äldre kvinna utreddes på kvinnokliniken, men läkaren missade ett tilläggssvar från röntgenundersökningen. Hon återkom ett år senare med spridd cancersjukdom.

Annons

Därför gör Landstinget Dalarna nu en Lex Maria-anmälan. Det berättar man i ett pressmeddelande.

Det var våren 2016 som kvinnan utreddes på kvinnokliniken i Falun. Hon hade blödningar från underlivet, och det fanns misstanke om att orsaken kunde vara en cancersjukdom.

Provtagning från livmoder visade på godartade förändringar. Skiktröntgen visade på smärre förändringar som tolkades som godartade, det fanns inte heller beskrivningar av några tumörer.

Sex dagar senare gjordes dock ett tillägg till tidigare röntgensvar att det finns metastaser i bukhinnan. Detta tilläggssvar uppmärksammas inte av läkare. Först efter cirka 16 månader, när patienten har en spridd, obotbar tumörsjukdom så uppdagas att tillägget på röntgenutlåtandet missats.

– Med tanke på övrigt hälsotillstånd samt metastaser redan vid första skiktröntgen, så är det osäkert om cancersjukdomen varit botbar, men det var åtminstone i ett betydligt tidigare stadium. Vi gör nu en Lex Maria-anmälan, säger chefsläkaren Helena Hellström, enligt landstingets pressmeddelande.

Dialog har inletts med röntgenavdelning om hur liknande händelser ska undvikas.

Mer läsning

Annons