Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lågtflygande plan över Falun

/

Annons

Idag inleder Sveriges geologiska undersökning, SGU, en omfattande kartläggning av Faluns berggrunder, jordarter och grundvattentillgångar. Det sker med hjälp av ett specialutrustat flygplan som ska lågsniffa över ett nära fem kvadratmil stort område, med centrala Falun som mittpunkt.

Flygplanet flyger i räta linjer med endast 50 meters mellanrum, inom stadsplanerat område på 60 meters höjd och längre ut på endast 30 meters höjd.

- 30 meter upplevs som väldigt lågt när man står på marken. Trots att jag har varit med så länge svär jag varje gång på att flygplanet ska flyga ner skorstenen på kåken som kanske är tio meter hög. Det blir en märklig synvilla, säger Sören Byström som leder det flyggeofysiska projektet.

Inför flygningar av den här typen är det viktigt att förvarna så många som möjligt, eftersom folk lätt blir förbryllade. Flygningarna blir inte lättare att förstå sig på eftersom de i huvudsak sker på tidiga morgnar och sena kvällar.

- Flygningarna kräver perfekt sikt, lite vind och ingen snö, därför måste de ske på sommaren. Samtidigt uppstår det termisk turbulens fram på dagen, på grund av värmen, när man flyger så lågt. Därför flyger vi tidiga morgnar, ofta redan i 05-tiden, och sena kvällar, framåt 22-tiden, förklarar Byström.

Kartläggningen av Faluns geologiska förhållanden samlas i SGUs databas och hålls sedan tillgänglig för allmänheten. Informationen används framför allt i samband med infrastruktursatsningar som byggen av vägar, järnvägar och nya bostadsområden.

Mer läsning

Annons