Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låg vattennivå bekymrar: "Läget är extremt"

Att höstregnet svikit kanske inte är någonting som så många sörjer. Men för faluåns vattennivå får det stora konsekvenser.

Annons

De senaste dagarna har flertalet falubor hört av sig till kommunen med synpunkter och klagomål gällande regleringen av vattennivån i Faluån.

Observanta besökare i centrum har nämligen lagt märke till att den är lägre än på mycket länge – till och med lägre än vad den var i somras.

– För att vara höst skulle jag vilja kalla läget för extremt, säger Jan-Åke Holmdahl, kommunens vattensamordnare, i ett pressmeddelande.

Falu kommun är inte ensamma om att under året ha brottats med låga grundvattennivåer och för lite nederbörd. Men nu – när höstregnet svikit – finns inga som helst marginalet.

– Den bistra verkligheten är att vi inte kan släppa på mer vatten uppströms ifrån, men läget i ån är inget trevligt för ögat att se, säger Jan-Åke Holmdahl.

Man konstaterar att det som krävs nu är ordentlig nederbörd.

– Ett kraftigt regn, där det åtminstone faller 30-50 millimeter regn under ett dygn. Då skulle vi kunna få någon ordning på det hela.

Även Svärdsjövattendragen är drabbade av regnbristen.

- Där är det minimumtappning som gäller just nu. Men vi har som låga nivåer överallt.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons