Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturskatten 100 år senare

/
  •  Foto: Stina Rapp
  • För bara en vecka sedan tog falufotografen Gunnar Riddarstedt denna bild på Egnellska huset. Idag står huset i ruiner.  Foto: Gunnar Ridderstedt
  • Kulturellt värde. Egnellska huset som det såg ut när det var nybyggt. Huset är ett viktigt inslag i Faluns stadsbild.  Foto: Okänd 
  • Foto: Okänd/Stina Rapp. MONTAGE

Annons

År 1903 byggdes Egnellska huset, ett stort, påkostat rosa trevåningshus vid Hälsingtorget i Falun. Huset är döpt efter beställaren Gustaf Egnell och som hade en mäklarfirma i huset. Faluns första stadsarkitekt, Klas Boman, ritade huset. Typiskt för Bomans stil är de höga och spetsiga taken. Där puben Engelbrekt finns i dag låg mellan åren 1912 och 1982 biografen Regina. Den byggnaden är från mitten av 1800-talet och fristående från Egnellska huset. Det var ett stall som hörde till Bergstenska gården som revs när Egnellska huset skulle byggas.

I en inventering som gjordes av byggnader i Falun på 80-talet bedömdes det Egnellska huset ha ett stort kulturhistoriskt värde.

- Det är inte formellt K-märkt men vi skulle absolut säga nej till en rivning. Alla Klas Bomans hus hade en speciell karaktär, säger Mats Persson.

Även om Egnellska huset inte är K-märkt har det ett kulturellt värde för stadsbilden i Falun.

- Huset är oerhört viktigt för hela stadsbilden i och med ligger synligt från alla håll. När man kommer från Kristine kyrka ser man huset och det ligger mitt på ett av Faluns gamla torg, Hälsingtorget, säger han.

Vad som händer med huset nu kan Mats Persson inte svara på. Själv kommer han att kämpa för att det ska renoveras. Moderna hus är i betong vilket hindrar bränder från att sprida sig nedåt. Men bjälkarna som bär upp golven i gamla hus som det Egnellska är så kallade timmerbjälkar vilket gjort att branden kunnat sprida sig så fort.

- Murarna kommer att stå kvar. Förhoppningsvis kommer det att renoveras eftersom det betyder så mycket för Falun stadsbild, säger han.

Fakta: Egnellska huset

År 1903 byggdes ett stort, påkostat trevåningshus vid Hälsingtorget i Falun. Det ritades av Faluns förste stadsarkitekt Klas Boman. Beställare var Gustaf Egnell, disponent för Dala Bryggeri AB som drev mäklarfirman Egnell & Öhman i huset. Han var född 1860 på Olsbacka gård i Aspeboda och utbildade sig till agronom på Ultuna och reste till USA där han brukade en farm i Minnesota under några år. 1886 kom han hem igen, tog tjänst som inspektor på barndomsgården Olsbacka och köpte denna egendom 1891. När huset vid Hälsingtorget var färdigt flyttade han in till staden och bodde sedan med sin familj i en paradvåning där fram till sin död 1935.

Det Egnellska huset är ritat av stadsarkitekten Klas Boman och uppfört 1903. Boman var Faluns första stadsarkitekt mellan 1901 och 1932. Han flyttade in i det nybyggda huset och kom att bo där under många år. Idag ägs huset av Allokton AB. Det låga huset mot Stigaregatan där branden startade är ett gammalt stall från mitten av 1800-talet. Där nuvarande puben Engelbrekt ligger fanns en biograf - Regina - mellan 1912-82. Egnell förestod också biografen.

Mer läsning

Annons