Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot att bron försvann – men miljonprojektet rullar på nedströms

Tidigt på torsdagens morgon lyftes bron vid Pipargårdarna bort.
Det är första etappen i ett miljonprojekt som ska minska risken för översvämningar i Svärdsjövattendraget.
– I fortsättningen blir det som att hoppa bock ner till Runn, säger Jan-Åke Holmdahl, nöjd projektledare.
Men Anita Backlund är orolig för vad som händer vid nödlägen, och vill varna dem som bor nedströms.

Annons

TV: "Det blir lite Robinsonvarning fram till midsommar" säger projektledaren

100 miljoner. Det är den beräknade kostnaden för alla de åtgärder som ska minska risken för översvämningar i Svärdsjövattendraget som börjar i Amungen och slutar i Runn. Det är sträckan från Övertänger till Runn som berörs, den och som passerar byar i Enviken, Svärdsjö och Sundborn på vägen.

Under torsdagens förmiddag genljöd betonghackaren i Pipargårdarna som ligger söder om Övertänger. Projektet är ett samarbete mellan kommunen och kraftbolagen längs sträckan. Redan tidigare har ett par kraftstationer byggts om.

– Det ena ger det andra, vi börjar här och fortsätter nedströms. Det blir som att hoppa bock ner till Hosjön, säger vattensamordnaren och projektledare Jan-Åke Holmdahl.

Projektet drog igång efter de stora översvämningarna sommaren 2000. Då beslutade politikerna att något måste göras för att minska framtida skador till följd av höga flöden.

Även 1981 och 1985 var Svärdsjövattendraget hårt drabbat.

Totalt kommer mer än 100-talet hushåll att beröras av projektet genom olika typer av intrång på fastigheterna, det kan vara ett bit av strandkanten som schaktas bort, eller vattennära hus som rivs.

Fram till midsommar får byborna i Pipargårdarna klara sig med en gångbro över ån.

Vid Pipargårdarna har man redan muddrat uppströms, och rivit sex uthus på västra stranden. Nu måste alltså regleringsdammen breddas för att kunna svälja vattenmassorna.

– Dammen får fördubblad kapacitet, säger projektledaren Jan-Åke Holmdahl och pekar på den nya lokalproducerade dammluckan som är sex meter bred, jämfört med den gamla som är 1,5 meter.

I Pipargårdarna får åtta boende nu parkera sina bilar på västra sidan av Piparån och promenera över till byn.

Anita Backlund är kritisk till att byborna får klara sig med en gångbro fram till midsommar. Hon anser att det finns flera tillfälliga lösningar som hade varit möjliga för att kunna köra bil över Piparån.

– Alla bybor skrev på en namnlista med krav på lösning för några sedan, men det är som det är nu, och det är väl bara att förlika sig med situationen. säger Anita som dock vill varna dem som bor nedströms – risken finns att de inte blir lyssnade på.

– Jag tycker att det är underligt att de inte prioriterar medborgarnas säkerhet, vad händer om det börjar brinna? undrar Anita Backlund.

Hon berättar dock att mamma Solveig som fyller 91 år i maj skojar om saken och säger att hon är fullt beredd att bli hämta av ambulanshelikopter om det skulle hända något.

Piparån har muddrats och schaktats, nu måste även regleringsdammen breddas för att svälja vattnet.

Anita Backlund tycker att det varit många märkliga turer kring vattendraget under 30-40 år, och konstaterar att kommunen och kraftbolagen jobbar nära varandra.

Hon är kritisk till hur informationen skötts. Många möten har inte protokollsförts.

– Det är en allvarlig brist när man inte kan gå tillbaka och kolla vad som sagts, att det inte finns på pränt. Jag tycker inte att det är rätt att säkerheten äventyras, men i morgon kommer i alla fall brandkåren hit och övar, berättar hon.

– Det kommer att bli lite Robinson-känsla fram till midsommar. Men vi försöker underlätta för de boende. Det kommer att finnas dygnet-runt-service om de behöver flytta något tungt, som till exempel ett kylskåp, säger projektledaren Jan-Åke Holmdahl

Den gamla luckan var 1,5 meter, den nya kommer att bli sex meter bred.

Mer läsning