Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kristians ovanliga möte – mitt i centrum: "Riktigt häftigt att få komma så nära"

Tidningens reporter Kristian Åkergren träffade ett ovanligt djur mitt i centrala Falun natten till lördag.
– Riktigt häftigt att få komma så nära. Jag har aldrig sett någon fast jag bott här i tre år.

Annons

TV: Se filmen från det nattliga mötet:

Kristians ovanliga möte – mitt i centrum:

Kristian Åkergren, reporter på Mittmedia, var på väg hem till sin bostad natten mot lördagen när han fick ett oväntat möte:

– Jag kör över bron vid Nybrogatan och ser något som ser ut som en stock i vattnet. Helt plötsligt försvinner den och jag förstår att det är ett djur.

En litet stund senare upptäcker Kristian något på den gamla sköljbryggan i Faluån:

– Jag tänker, är det en bäver, en utter eller en katt, jag kunde inte se eftersom det var så mörkt. Jag tar mobilen och går närmare och då ser jag att det är en utter som ligger där och göttar sig – han tar det väldigt piano.

Kristian Åkergren lyckades filma det annorlunda mötet tills mobilens batteri tog slut. Några sekunder senare upptäcker djuret den närgångna fotografen och slinker ner i vattnet och försvinner.

– Så vitt jag förstår så är det ganska ovanligt med uttrar i centrala Falun. Jag har aldrig sett någon fast jag bott här i tre år.

Här på den gamla sköljbryggan låg uttern.

Är du säker på att det var en utter och inte en bäver?

– Ja på långt håll kunde det sett ut som en bäver men när jag kom nära så såg jag bättre. Jag skulle säga att jag är hundra procent säker på att det var en utter. Jag har sett dem på zoo och i djurparker tidigare men aldrig i det vilda. För mig som djurälskare så var det riktigt häftigt att få komma så nära.

En titt i tidningens arkiv visar att en utter siktades i Faluån 2016 – det är inte så ofta de visar sig med andra ord.

Enligt Naturhistoriska Riksmuséets hemsida så är uttern ofta ett nattaktivt djur som äter fisk, grodor, kräftor, fåglar och mindre däggdjur. Honan väger fem till sex kilo och en fullvuxen hane ungefär det dubbla.

Foto: TT Nyhetsbild.Så här ser en utter ut i dagsljus.

Mer läsning