Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Korruptionsanklagad chef frias – men kommunen får kritik

En hög chef inom Falu kommun granskades efter ett tips om att denne ägnat sig åt vänskapskorruption. Nu frias denne från anklagelserna. Däremot får kommunen kritik.

Annons

I februari i år informerade kommunrevisionen om ett ärende som inkommit till kommunens visselblåsarfunktion. Enligt tipset skulle en hög chef inom Falu kommun under flera år, utan upphandling, ha köpt tjänster av en person och av företag där personen ifråga figurerade.

Beloppen för dessa, enligt anmälaren otillåtna, direktupphandlingar skulle uppgå till flera miljoner kronor.

Kommunrevisionen gav KPMG i uppdrag att granska det hela. Syftet var att klarlägga om chefen attesterat ottilåtna direktupphandlingar, i vilket omfattning detta i så fall skulle ha skett samt om det fanns någon otillbörlig vänskapsrelation som bidrog till ett ökat samarbete.

Nu är granskningen klar och man kan konstatera att chefen frias från alla anklagelser. KPMG har nämligen kunnat konstatera att det inte funnits någon som helst otillbörlig vänskapsrelation eller gynanndesituation mellan företagaren och den aktuella chefen. Denne frias därmed på alla punkter gällande vänskapskorruption.

Däremot visade granskningen att Falu kommun köpt tjänster för betydande belopp av den utpekade personen och flera företag som denne representerat. Flera av dessa uppdrag ska enligt KPMG ha erhållits utan förmell upphandling och är därför att betrakta som otillåtna direktupphandlingar.

Värdet på de köpta tjänsterna uppgår enligt gransknignen till cirka 2,7 miljoner kronor exklusive mkoms.

KPMG konstaterar vidare att det handlar om ett stort antal förvaltningar/personer som köpt tjänster av bolagen utan upphandling. Flera chefer vid kommunen ska inte ha hanterat tjänsteköp korrekt enligt lagen om offentlig upphandling och kommunens interna regelverk.

– Sådana här signaler måste vi ta på allra största allvar, för självklart är det besvärande när vi brister i våra rutiner eller om vi inte har tillräckliga rutiner för att kunna göra rätt. Därför måste vi se över dem, samtidigt som vi redan har inlett ett arbete som kommer att ge resultat, säger kommunstyrelsens ordförande Susanne Norberg (S) i ett pressmeddelande.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons