Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen sparar - lärare får städa

/
  • Ett klassrum har stängts efter att ha dömts ut av Arbetsmiljöverket.
  •  Foto: Kjell Jansson
  •  Foto: Kjell Jansson
  •  Foto: Kjell Jansson
  • Städningen har till viss del hamnat på lärarna när städavtalet bantats.  Foto: Kjell Jansson
  • Hål, puts som fallit bort och flagnad färg är en vanlig syn på Hälsinggårdsskolan.  Foto: Kjell Jansson
  • Gunilla Bergdahl har arbetat på Hälsinggårdsskolan i tjugo år. Hon ser att underhållet av skolans lokaler försämrats och efterlyser en ordentlig renovering.
  • Kalkfällningar där fukten går in. Värmesystemet är underdimensionerat och gör att elever och lärare under vintern får arbeta i kyla.

Annons

- Trots att vi protesterar blir det hela tiden försämringar, säger Christina Karlsson, SO-lärare som själv städar sitt klassrum.

Christina Karlsson och hennes kollegor är stolta över den undervisning de bedriver på skolan.

- Vi får ofta höra att våra elever kommer väl förberedda till gymnasiet. Vi vet att vi gör ett bra jobb, men det är nedvärderande att arbeta i en så här skitig och sliten miljö, säger Christina Karlsson.

Hon guidar genom korridorer, trapphus och skolsalar i Hälsinggårdsskolan. Överallt är det nött, lortigt och trasigt.

- Är det skadat och smutsigt förstörs ännu mer, eleverna får ingen känsla för att man ska vara rädd om miljön, säger Christina Karlsson.

På några enstaka ställen har väggarna fått ny färg, men oftast inte. Personal och elever har själva ställt upp och målat om ett klassrum och ett grupprum.

- Men ny färg här och där hjälper inte, man kan inte måla över det faktum att skolan är undermålig, säger Sven Bichis som är skyddsombud på skolan.

Tillsammans med en kollega har han anmält Falu kommun till Arbetsmiljöverket med anledning av bristande ventilation. En besiktning visade att kapaciteten är en fjärdedel av accepterad nivå i vissa lokaler. Ett klassrum har fått stängas och fyra klassrum har fått restriktioner om att ett begränsat antal elever får vistas i rummet samtidigt.

Arbetsmiljöverket gav kommunen kritik och kommunfastigheter har upprättat en åtgärdsplan där ventilationen ska fungera senast nästa år.

- Det här är kritik som vi har framfört sedan jag började här för snart tio år sedan. Det är märkligt att det ska till en anmälan innan något händer, säger Sven Bichis.

Gunilla Bergdahl är språklärare på Hälsinggårdsskolan sedan tjugo år. Hon har märkt att underhållet försämrats under senare år.

- När vi kom tillbaka efter sommarlovet var skolan skitig. Storstädningen som brukar ske under sommaren hade prioriterats bort, säger Gunilla Bergdahl som själv städar sitt klassrum, bär ut sopor och fixar självdrag för att kompensera den bristande ventilationen.

- Om inte jag torkar av bänkar, hyllor och bord blir det inte gjort. Alla lärare får varva undervisning med städning för att hålla en rimlig nivå på smutsen.

Hon och övrig personal är noga med att påpeka att man inte riktar kritik mot de lokalvårdare som arbetar i skolan.

- Det är avtalet det är fel på. Att bestämma att toaletter, som används av 40 lärare, enbart ska städas varannan vecka är inte acceptabelt, säger Christina Karlsson.

- Det är så bakvänt. Bara för att det är en skola får miljön vara hur dålig som helst. Men man borde tänka tvärt om. Det är här vi formar morgondagens vuxna, det borde vara här man satsar på en inspirerande och kreativ miljö.

Mer läsning

Annons