Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen satsar 83 miljoner kronor – på luft

Länge har det klagats på dålig luft på Faluns skolor. Efter krav från myndighetsnämnden öppnar kommunen nu plånboken och satsar totalt 83 miljoner kronor på att åtgärda problemen.

Annons

Lugnetgymnasiet Falun är en av de skolor som har störst problem med luften.

Att det finns stora behov att göra någonting åt luften i Faluns skolor är ingen nyhet. Frågan är en långdragen historia – bland annat på Lugnetgymnasiet. En anledning är ökat elevantal.

Frågan aktualiserades ytterligare i början av året, efter att kraven för ventilation och energieffektivitet i offentliga lokaler skärpts betydligt.

Investeringsbehovet i kommunen har dokumenterats i en genomförandeplan som sträcker sig över flera år.

– Vi har fått ett föreläggande från myndighetsnämnden att göra de här insatserna men i vissa fall också haft underkänd OVK. Vi vet vad som behöver åtgärdas. Nu ska vi se till att inomhusmiljön i lokalerna förbättras betydligt, säger Lars Ringsby, i ett pressmeddelande.

Enligt serviceförvaltningens bedömning behövs på sikt cirka 83 miljoner kronor för att kunna åtgärda kraven.

Summan ska fördelas över de kommande fyra åren. I år läggs 11 miljoner kronor, under nästa år 31,5 miljoner. 2018 behövs 20,2 miljoner och år 2019 20,5 miljoner kronor.

Läs även: Faluskolornas inomhusmiljö måste bli bättre

Dessutom räknar förvaltningen med att behöva ytterligare 7,5 miljoner kronor för insatser under 2020.

Och vid kommunstyrelsens senaste sammanträde beslutade man att ge igångsättningstillstånd.

- Politiken har ställt sig bakom att kommunen anammar de nya myndighetskraven. Något som gjorde att serviceförvaltningen i våras fick en utökad investeringsram för 2016. Pengar finns även avsatta för insatser 2017-2019, säger Lars Ringsby.

Störst del av summan kommer att gå till insatser på Lugnetgymnasiet. Där läggs 30 miljoner kronor. På Kristinegymnasiet bedömmer man att det behövs 13 miljoner.

- Vi kan inte göra allt samtidigt, utan väljer att göra en rullande uppdatering under åren som kommer. Vissa enheter kommer vi att tvingas stänga under pågående arbete, säger Lars Ringsby.

Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android nu

Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons