Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunal toppchef anklagar politiker för kränkande behandling

Inger Klangebo, förvaltningschef på ledningsförvaltningen, skickade på torsdagen ut ett pressmeddelande i vilket hon anklagar oppositionsrådet Mikael Rosén (M) för mobbning och kränkande särbehandling.

Annons

TV: Mikael Rosén (M) kommenterar anklagelserna – "Helt omotiverade"

"Den behandling som jag under en lång rad av år blivit utsatt för är under alla omständigheter kränkande särbehandling".

Så börjar Inger Klangebo, förvaltningschef på ledningsförvaltningen i Falun, det pressmeddelande som hon skickade ut på torsdagen.

I pressmeddelandet anklagar hon oppositionsrådet Mikael Rosén (M) för mobbning och kränkande särbehandling.

"Det här beteendet är helt fel signaler till alla våra medarbetare och medborgare där vi behöver skapa en kultur som bygger på förtroende, öppenhet och tillit för att utveckla kommunen som en attraktiv arbetsgivare och Falun till en bra plats att bo och leva", fortsätter hon.

I pressmeddelandet refererar hon till ett anförande Mikael Rosén höll under torsdagens kommunfullmäktige och det skickades också kort därefter till media. Klangebo skriver att Rosén "i dag inför ett fullsatt kommunfullmäktige hänvisar till granskningen och en ”viss chef” att det inte går rätt till när det gäller upphandlingar inom kommunen".

Inger Klangebo skriver vidare i pressmeddelandet att hon nu sjukskriver sig och att hon kommer att lämna in en anmälan om mobbning samt kränkande särbehandling till kommunen.

Inger Klangebo anklagar oppositionsrådet Mikael Rosén (M) för bland annat kränkande särbehandling.

Mikael Rosén själv kallar anklagelserna för "omotiverade".

– Jag tycker att det är en lite märklig reaktion och jag har, just nu, väldigt svårt att förstå den.

Bakgrunden är en utredning som gjordes under våren där Inger Klangebo anklagades för vänskapskorruption och bristande upphandlingsrutiner. Hon friades från korruptionsanklagelserna, men revisionsbyrån KPMG kritiserade bristerna i flera upphandlingar som gjorts av bland andra Klangebo.

Mikael Rosén står för sin kritik, men menar att den handlar om ett mer övergripande problem med upphandlingar inom kommunen.

– Det är ju ingen hemlighet för någon, vi har ju blivit dragna inför domstol och vi har förlorat.

Mikael Rosén anklagas för att vara mobbare av höga kommunala chefen Inger Klangebo, men ställer sig frågande till detta.

Han menar att han inte pekat ut någon som skyldig för oegentligheter på fullmäktigemötet.

– Jag sa inget om det i talarstolen. Men kan nu konstatera i den rapport som hon hänvisar till när hon friats om anklagelserna om korruption, så står det också väldigt tydligt att det förekommit otillåtna direktupphandlingar. Upphandlingsfel har det gjorts, det står i revisionsrapporten, så det har hon inte friats från. Däremot från korruptionsmisstankar, men det har jag överhuvutaget inte nämnt.

Pressmeddelandet verkar vara en direkt respons på något du sa i fullmäktige, vad sa du egentligen?

– Jag sa att vi vill lägga mer resurser på kontroll i kommunen för att vi ska undvika felaktiga upphandlingar och att det förekommit ett antal sådana och nu senast var det en chef som figurerat i media och det var ju den här personen. Jag sa inte ens om det var en han eller hon.

I pressmeddelandet hävdar Klangebo att den kränkande behandlingen har pågått i flera år och i olika forum.

– Det hänvisas till en specifik händelse 2009 och ja, då var jag kritisk till hur den hanterades, det är korrekt. men det är inte så att jag har mobbat henne för det sedan dess, säger Mikael Rosén.

– Jag tillåter mig vara kritisk mot konstaterade felaktigheter.

Inger Klangebo har avböjt intervjuer, utöver pressmeddelandet, men lämnar följande kommentar i ett mejl:

"För mig är det inte sakfrågorna som är det centrala utan om det verkligen är OK att en framstående politiker ska hänga medarbetare/tjänstemän i redan utredda ärenden/frågor. Politiker är också arbetsgivarföreträdare och arbetsmiljöfrågorna måste vara centrala!"

Susanne Norberg (S) avböjer att kommentera ärendet, liksom kommundirektör Dan Nygren.

Texten uppdateras

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

AT-APPEN: Alltid senaste nytt från avestatidning.com i vår app för IPhone och Android

Mer läsning