Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart för vindkraft

/
  • Luftenergi. Miljönämnden säger ja till vindkraftverk norr om Bjursås. En hel del jättesnurror är på gång i Dalarna. Så här ser vindparken ut i Grängesberg. Foto: JOSEPHINE ÖBRELL

Annons

- Vi har tagit ett stort kliv mot att kunna använda förnyelsebar energi i form av vindkraftverk i Falun, säger en nöjd ordförande i miljönämnden, centerpartisten Anna Hägglund.

Bakgrunden är att Dala Vind AB vill bygga fem vindkraftverk på Högberget mellan Sörskog och Andersbo, norr om Bjursås. Det här är gränsland mellan Falun och Leksand, ursprungligen stod två av vindkraftverken i Leksand och tre i Falun.

Efter en inspektion i måndags, där även tjänstemän från Leksand deltog, så föreslår alltså miljönämnden att det tredje vindkraftverket på Trulltjärnsberget flyttar hundra meter åt nordost.

- Flytten sker från ett intressant område med skog i höga lägen, med gamla granar och tallar. På den nya platsen har avverkningar redan skett, förklarar Anna Hägglund.

Tjäderobeservatören Göran Rönning rapporterar också att det på Trulltjärnsberget finns en ovanligt stor lekplats för tjädertuppar, en lekplats för över tio tuppar är i dag en sällsynthet och är skyddsvärd, skriver han.

Miljönämnden anser alltså att en etablering är okej, enligt miljöbalken. Vägar ska smygas in så att de inte stör landskapet. Återstår nu för byggnadsnämnden i Falun att fatta beslut i nästa vecka. De båda nämnderna i Leksand säger sitt efter midsommar.

Dala Vind vill börja dra vägar i höst och bygga vindkraftverk till nästa vår. De fem snurrorna beräknas producera 15 megawatt, vilket räcker för att värma 1100 villor under ett år.

- Det sparar också till exempel utsläpp 18700 ton koldioxid, men då har de väl räknat på värsta alternativet, säger Anna Hägglund, som påpekar att vindkraften nu svarar för mer energi än vattenkraften i Dalarna.

Mer läsning

Annons