Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KD vill se ny militärbas i Sågmyra

På grund av att värnplikten kommer tillbaka tycker Kristdemokraterna att det är läge att Falun ansöker om att få en militärbas igen. KD tycker att Sågmyra vore ett lämpligt ställe.

Annons

Militärövningar likt denna kan ske i skogarna utanför Sågmyra om KD får som de vill.

Kristdemokraterna i Falun har lämnat in en motion till kommunfullmäktige om att kommunen ska ansöka om att få en militärbas i kommunen.

I13 las ner 2000 och sedan dess är det hemvärnets Dalabataljon som står för den militära verksamheten på regementesområdet.

Läs även: Insändare: "Att återinföra värnplikten är ett beslut ovärdigt en feministisk regering"

Eftersom flera verksamheter, däribland högskolan och näringsliv, etablerat sig på regementesområdet tycker Katarina Gustavsson (KD) att Sågmyra eller andra delar av kommunen är lämpligare.

– En bas ger trygghet och säkerhet. Det är ett komplement till räddningstjänsten, ambulans och polis. Hemvärnet behöver också förstärkning, säger Katarina Gustavsson.

Katarina Gustavsson (KD).

Det är med anledning av att värnplikten återinförs som Katarina Gustavsson och Rita Magnusson (KD) skrivit motionen.

Katarina Gustavsson menar att osäkerheten i världen gör det nödvändigt att Falun, och i förlängningen Dalarna, får en större militär närvaro.

Hon tycker att Sågmyra vore ett ypperligt ställe att bygga en militärbas på.

– Det är nära till centrum och landsbygden, det är nära till allt. Jag tycker att man verkligen skulle kunna använda det till något bra. Det skapar arbetsplatser samt att det knyter centralorten och landsbygden närmare varandra, säger Katarina Gustavsson.

Läs också: Redan i april börjar jakten på dem som ska göra lumpen – guide till den nya värnplikten

Värnplikt

Värnplikten lades vilande 2010 och mönstringen upphörde. I början av mars beslutade regeringen att återaktivera värnplikten och även mönstringen. Skillnaden är att nu kommer även kvinnor kallas till mönstring, tidigare var det frivilligt. Tanken är att 2018 kommer 4000 värnpliktiga att göra lumpen.

Mer läsning

Annons