Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KD vill låta familjer och äldre själva bestämma

/
  • Kristdemokraterna i Falun tänker fortsätta jobba för att öka valfriheten inom skola, barn- och äldreomsorg. Ulrika Westin, Ingrid Näsman, Katarina Gustavsson och Håkan Nohrén är partiets toppnamn.  Foto: Kjell Jansson

Annons

VINJETT: VAL 2010

Kristdemokraterna är med sina tre mandat det minsta partiet i alliansen som styr Falun sedan fyra år tillbaka.

Nu hoppas partiet kunna ta ytterligare något mandat.

- Det är målsättningen. Vi har varit med och tagit ett stort ansvar för att reda upp Faluns ekonomi under den här mandatperioden. Vi har haft ett bra samarbete med de andra partierna och inte haft några problem med att föra fram våra argument. Även om vi varit minst har vi kunnat ryta till och fått gehör för våra åsikter, säger Håkan Nohrén, som är partiets frontman.

Partiet kommer att jobba hårt för att det ska finnas fler alternativ inom barnomsorgen i Falun, där införandet av vårdnadsbidrag står högst upp på dagordningen.

- Vi ser vårdnadsbidraget som ett bra alternativ för många familjer. Vi kristdemokrater vill att familjerna själva ska få bestämma över sin familj. Politiker ska inte bestämma vilken typ av barnomsorg familjerna ska använda sig av, utan vi ska ta fram alternativen, menar Håkan Nohrén.

Även inom äldreomsorgen trycker partiet hårt på valfriheten.

- Våra äldre ska ha en större möjlighet att själva bestämma över sin livssituation. Dit hör att välja vem som ska utföra vården och hur man ska bo. Vi ska se till att kvaliteten höjs. Vi kommer också att jobba hårt för att trygghetsboenden för de äldre införs. Det ger ytterligare valmöjligheter, säger Katarina Gustavsson.

Är ni beredda att släppa in fler entreprenörer inom äldreomsorgen?

- Ja, det är vi. Att låta städföretag städa i stället för att vårdpersonalen gör det kan vara ett sätt att gå vidare, säger Katarina Gustavsson.

Rör inte RUT är också en devis som kristdemokraterna ger stor plats i årets valrörelse.

- RUT är ett sätt för många människor att få ihop vardagen. Men avdraget har också gett många nya jobb här i Falun. RUT är ett bra sätt för många, inte minst kvinnor, att ta sig in i arbetslivet, säger Katarina Gustavsson.

Mer läsning

Annons