Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Känslofylld manifestation i Geislerska parken för flyktingboendet i Högbo

Ett hundratals personer tog sig till Geislerska parken i det regntunga vädret för att genom en manifestation visa sitt missnöjde mot Migrationsverkets beslut att lägga ned Top Lugnets flyktingboende i Högbo. – Det är kul att det kommer så mycket folk och alla är här för samma sak, så det är jättebra, säger Emma Rydén som är initiativtagare.

Annons

Under manifestationen i Geislerska parken hölls flertalet tal till den samlade massans belåtenhet. En av talarna och intitiativtagare till manifestationen, Emma Rydén, möttes av samstämmiga applåder flera gånger under sitt känslofyllda tal. Rydén är också nöjd med arrangemanget som helhet.

– Det är kul att det kommer så mycket folk och alla är här för samma sak, så det är jättebra, säger Emma Rydén.

Emma Rydén var känslosam efter sitt tal.

Utöver den folksamling som tagit till Geislerska parken fanns även medhavda plakat med olika budskap som hölls upp före, under och efter talen. Några skrivna av de boende, några av arrangörerna och en majoritet hade barnen vid Grycksboskolan utformat.

– Eleverna är jätteupprörda. De har skrivit massor av de plakat som används i manifestationen. Till och med de barn som vanligtvis har en laid back-attityd i vanliga fall är väldigt engagerade, säger Anton Ek, lärare vid Grycksboskolan.

LÄS MER: Rädda Barnen kritiserar Migrationsverket: "En skam!"

Uppslutningen på Grycksboskolan har varit stor. Klasskamraterna till de barn som tvångsförflyttas har reagerat med bestörtning, enligt Anton Ek.

– Vännerna uttalar tydliga och djupa tankar kring detta, att det är orättvist. Att man inte gör såhär med barn.

Emma Rydén och Anton Ek under Emmas känsloladdade tal.

Manifestationen som hölls i Geislerska parken, är viktig ur flera synpunkter poängterar Ek.

– Jag tycker att Migrationsverkets beslut om att riva upp ett flyktingboende som fungerar bra är totalt oförsvarbart på alla sätt och vis. Det går inte att prata byråkrati eller ekonomi, då har man som politiker eller beslutsfattare missuppfattat sitt uppdrag brutalt. Och för att visa på detta är manifestationen viktig.

LÄS MER: Tvååring rycks upp för sjunde gången - Falubor demonstrerar mot Migrationsverkets flyttkrav

Både Anton Ek och Emma Rydén blev kort före manifestationen kontaktade av Migrationsverket, men ingen av de båda talarna har ännu läst vad Migrationsverket ville. Men de konstaterar att manifestionen verkar ha gett önskad effekt.

– Det är trist att det ska krävas, men det är viktig att vi blir lyssnade på i alla fall. Vi lever i ett demokratiskt samhälle och då ska man ta till sig vad människor vill och tycker, inte gömma sig bakom byråkrati.

Emma Rydén under sitt bejublade tal i Geislerska parken.

Mer läsning