Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Japanska studenter

/
  • Falun är fantastiskt! Ett gäng japanska gäststudenter läser svenska på högskolan i Falun. Samtidigt som en grupp svenska studenter lär sig japanska.

Annons

- Sverige är fantastiskt, vi vill se allt!

Japanska studenterna kom till högskolan i Falun genom ett skolutbyte. Studentgruppen anlände för en vecka sedan. För att lära sig det svenska språket och se en bit av Sverige.

De japanska studenterna välkomnades av ett gäng svenska studenter, som i sin tur pluggar japanska på högskolans kvällskurser.

Peter Lindkvist 33, lärare på NKI- gymnasiet i Falun läser japanska inför sitt planerade besök i Japan.

- Om japanerna tycker att svenska är svårt, så har vi ganska stora problem med deras teckenspråk. Att tala japanska är lättare än att skriva, tycker Peter.

Japanska gäststudenterna har god svenskhjälp från högskolans japanska lärare Rieko Saito.

- Vi har inte hunnit så mycket på en vecka, gästat studentkårens nya lokaler, åkt pulka i en backe - och ätit svensk mat. Köttbullar och potatis är ganska gott, tycker unga japaner, som gärna sett att Falun erbjudit dem en sushibar. Japanska studenterna bor på "Britsens" studenthem.

- Bra studentboende och ganska stort, tycker japanska studenter, som i sitt land trängs på små ytor.

- Falun har vackra hus, vi har sett när vi promenerat till skolan, säger studentgruppen från Nippons land.

Fem unga kvinnor och en man, studerar på högskolan till april månad.

- Vi försöker träffas så ofta vi kan. Både den svenska och japanska gruppen studenter vinner på gemenskap, anser Peter Lindkvist. Vi vill använda oss av japanska språket, höra så mycket som möjligt om japanska seder, traditioner och kultur. Och våra japanska vänner vill prata svenska, uppleva, se sig omkring och lära sig mer om Sverige.

När intervjun är överstökad, ropas det ett svenskt hej - och ett japanskt sayonara.

Mer läsning

Annons