Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jan Raihle, Falun

Som tidigare meddelats har förre länsmuseichefen Jan Raihle, Falun, avlidit i en ålder av 70 år. Han efterlämnar hustrun Sonja och barnen Anna och Erik med familjer.

Annons

Efter studier i Uppsala började Jan 1972 sin yrkesbana i Jämtland. Där blev han snart länsmuseichefen Sten Rentzhogs närmaste medarbetare i arbetet med att utveckla länets byggnadsvård. Tillsammans skrev de boken Hus att vårda, som blev något av en bibel för byggnadsvårdare. En annan viktig insats gällde länets medverkan i det landsomfattande samverkansprojektet, SAMDOK. 1986 lämnade Jan länsmuseet och blev länsantikvarie vid länsstyrelsen i Jämtland, en tjänst som gav möjligheter att från ett myndighetsperspektiv visa kulturarvets betydelse i regional utveckling. 

1993 tillträdde han som länsmuseichef vid Dalarnas museum och stannade där till pensioneringen 2015. Tiden på Dalarnas museum har satt tydliga avtryck i förnyelsen av museet som blev en uppskattad arbetsplats och välbesökt kulturinstitution. Jans gedigna erfarenhet blev också en stor tillgång i formandet av besökscentret vid världsarvet Falu Koppargruva. Han var dessutom en flitig och uppskattad föredragshållare och skribent och samarbetade gärna med lokala föreningar.

Redan under Jämtlandsåren påbörjade Jan sin forskning om de medeltida timmerhusen, där han blev en ledande auktoritet.  Han visade att Sverige har omkring 200 medeltida timmerhus, varav nästan inga är fredade. Det är en stor förlust för kulturmiljövården att han inte hann färdigställa sin bok med en samlad redovisning av den mångåriga forskningen.

Musiken följde Jan genom livet; han var med och bildade flera popband under tonårstiden i Sveg och han medverkade till Dalarnas museums förvärv av den Hagströmska instrumentskatten – en insats som han kanske, på sitt lågmälda sätt, var extra stolt över.

Jan var en mycket omtyckt kollega i läns- och landsantikvariekretsen; rättfram, humoristisk, ödmjuk, klok och erfaren. Vi saknar honom mycket och våra tankar går nu till hustrun Sonja och barnen.  

Sten Rentzhog, Marita Jonsson, Lennart Edlund, Kjell-Håkan Arnell, Bengt Häger, Stig Rydh, Anders Hillgren, Jan Gunnar Lindgren, Mats Folkesson och Tomas Areslätt

Mer läsning

Annons