Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämn kamp av matjättarna

Annons

På drygt en månad har två nya stormarknader slagit upp portarna i Falun. Utan tvekan innebär etableringarna att konkurrensen om Dalarnas matkunder tätnat rejält.

Tidningens prisjämförelse mellan de fyra stormarknaderna i Falun och Borlänge talar samma språk. Kampen är knivskarp. Det skiljer futtiga 69 kronor mellan den billigaste matkassen från Citygross i Falun och den dyraste från Coop Forum i Borlänge. Däremellan skvalpar Icas maxibutiker med i princip identiska prislappar.

Citygross har valt att dumpa priset på vissa utvalda varor. Melkers falukorv, Heinz ketchup och köttfärs - för i princip halva priset - blir utslagsgivande i tidningens jämförelse. På motsvarande sätt bidrar just köttfärsen tillsammans med fläskkotletterna och barnvällingen till Coop Forums något dyrare matkasse.

För att få en helhetsbild av prisnivån valde vi att jämföra både märkesvaror och det allra lägsta priset för en viss förpackningsstorlek. Även när det gäller märkesvarorna är Citygross billigast före Coop Forum som i den jämförelsen klår de två Icakonkurrenterna. Tittar man enbart på lågprisalternativen står däremot Ica Maxi i Borlänge som vinnare före ICA Maxi i Falun.

Som referensbutik har vi valt Willys i Borlänge som snarare är en lågprisbutik än stormarknad, även om gränserna är flytande. Willys, med affärsidén att ha den billigaste matkassen, lever så när upp till sitt mål i tidningens jämförelse. Willys är billigast om man enbart ser till lågprisalternativen, men faller på mållinjen när man lägger till märkesvarorna.

Så gjorde vi undersökningen:

De 43 varorna valdes med hjälp av Konsumentverkets lista över de vanligaste dagligvarorna.

Hänsyn har inte tagits till rabattkuponger eller extraerbjudanden.

I ett fåtal fall har inte rätt förpackningsstorlekar funnits. Skillnaderna har markerats i tabellen.

När det gäller Willys saknas tre märkesvaror. För att jämförelsen ändå ska kunna göras, har ett medelpris räknats fram, med hänsyn taget till den allmänna prisnivån på märkesvarorna i butiken.

Prisundersökningen genomfördes den 10-11 maj.

Mer läsning

Annons