Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ja till jakt på Bjursåsvargen

Annons

Det står klart efter gårdagens begäran hos Naturvårdsverket att få återuppta skyddsjakten på paret i Långsjöreviret. Däremot säger länsstyrelsen nej till ansökan om skyddsjakt på tre vargar i Voxnareviret på gränsen till Gästrikland.

– Vargarna i Voxnareviret har inte gjort någon skada i vår del av reviret och länsstyrelsen ser ingen anledning att bevilja skyddsjakt i det reviret, säger miljövårdsdirektör Stig-Åke Svensson på länsstyrelsen.

Däremot befarar man att den så kallade Bjursåsvargen ska återfalla i gamla synder och vålla problem när tamdjuren släpps ut.

Dessutom har det konstaterats att tiken går på tre ben och skulle få svårt att på egen hand klara försörjningen av en ny kull valpar. Hur hon skadats och vad som hänt de två fjolårsvalparna är enligt länsstyrelsen fortfarande okänt.

Det var i höstas länsstyrelsen begärde och beviljades skyddsjakt på en varg som uppträdde oskyggt i Bjursås. Tillståndet förlängdes flera gånger, men trots det kunde den inte fällas.

Jakten avbröts i november då det framkommit att minst två valpar fötts i reviret. Det misstänktes också att tiken råkat illa ut, då hon inte gick att spåra trots att paret hade valpar.

Länsstyrelsen personal har under vintern kartlagt vargarnas rörelsemönster. Det har förändrats och efter nyår har föräldraparet utan valpar mest gått tillsammans och hållit sig utanför bebyggelse.

- De här vargarna är inga bra ambassadörer för vargstammen med tanke på den upprepade skada de åsamkat tamdjuren, säger Stig-Åke Svensson.

Mer läsning

Annons