Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Irlands statsvapen intar Falun

/
  • Clara Heineman
  • Först i Falun. Elvaåriga Elin Kallur är dans- och musikskolans första harpelev genom tiderna. Elin såg en harpa på film och bestämde sig direkt för att harpa skulle bli hennes instrument.
  • Elin Kallur och Clara Heineman
  • Dyrt instrument. Harpan som elvaåriga Sara Forssman spelar på kostar uppåt 20 000 kronor. Ändå är det småpotatis jämfört med en fullstor skolharpa som kostar minst 150 000 kronor. Så det kan bli problem för musikskolan när eleverna blir äldre och mer krävande, siar läraren Clara Heineman.

Annons

Det går inte att ta miste på tonerna från Europes megahit "The final countdown". Att man kan spela hårdrock på harpa - och få det att låta riktigt bra - är nog en överraskning för de flesta.

Men precis det kan Elin och hennes musikkompis Sara Forssman. Tillsammans med sin harplärare Clara Heineman putsar de på programmet inför nästa veckas lunchkonsert på Stadsbiblioteket. Konserten är ett tack till Ljungbergsfonden som med ett bidrag på 60 000 kronor grundlagt en ny vår för det urgamla och mytomspunna instrumentet i Falun.

- En enkel skolharpa kostar uppåt 20 000 kronor, så det är inget man bara går och köper för att man vill prova ett nytt instrument, säger Clara Heineman.

Det är andra gången som Clara är pionjär för det ovanliga instrumentet i just Falun. 1983 bröt hon isen som första harpelev genom tiderna på musikkonservatoriet. Nu undervisar hon själv kommande generation harpister - de första genom tiderna på kommunala dans- och musikskolan. På kort tid har fyra elever börjat traktera instrumentet.

En förklaring till det nyvakna intresset kan vara att harpan är ett relativt vanligt folkmusikinstrument på brittiska öarna och i södra Europa, musiktraditioner som attraherar även i Sverige.

- Ja, vi spelar mycket folklåtar, säger Clara och ger tillsammans med sina elever ett smakprov på en walesisk melodi, "Pwt ar y bys".

Själv spelar hon en hel del klassisk harpa, främst med Gävlesymfonikerna och Dalasinfoniettan. Elin och Sara demonstrerar även den musikgenren genom att spela nybörjarlåten "Vattenfall" där man i en viss rytm drar fram och tillbaka över harpans alla strängar. Då lever instrumentet verkligen upp till den förenklade stereotyp som nog många föreställer sig det.

FAKTA/ Harpa

  • Ett stränginstrument med 46-48 strängar som knäpps med bägge händerna.
  • En modern orkesterharpa har sju pedaler för att höja tonerna. Enklare harpor och övningsharpor har en mekanisk vippa vid varje sträng som alla behöver slås om för att byta tonart.
  • Harpan härstammar förmodligen från Orienten. Många tidiga kulturer hade någon form av harpliknande instrument. Hochbrucker utvecklade på 1700-talet en pedalharpa med sju pedaler. Idag spelas vanligen på dubbelpedalharpor.
  • Irlands statsvapen avbildar en harpa.
  • En äldre, elak, ful och oftast mager kvinna, i synnerhet en som är benägen att tjata och gräla, kan också kallas harpa.

Mer läsning

Annons