Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Hindra höga träd och växter från att förstöra vackra byggnader

Annons

Landstinget Dalarna arbetar nu med ett projekt som syftar till att markera och höja statusen för kulturyttringarna arkitektur och form. Det är alldeles utmärkt.

Arkitekturens vänner tvingas nämligen ofta att i motvind försvara estetiska och kulturella värden när det gäller äldre byggnader och stadsmiljöer. Och dessa hotas mer eller mindre konstant av sådant som ombyggnationer, rivningar, planändringar och trafikomläggningar.

Men ännu ett hot finns, och det är höga träds och stora buskars döljande av praktfulla husfasader. När sådana växter planteras för nära husen uppkommer ganska snart en effekt, som liknar den som erhålles när byggnader kläs in med renoveringspresenningar.

 De som planterar träden avser förstås att skapa en tilltalande grönska runt husen, men de gör fel när de väljer arter som blir så höga, vida och täta att sköna vyer med vackra byggnader spolieras.

 Hur kan då sådana misstag förhindras framdeles? Kanske kan det vara en framkomlig väg att Landstinget Dalarna till sin bildningsplan tillför ett avsnitt som vänder sig till dem som yrkesmässigt arbetar med trädplantering och trädvård. Erfaret folk alltså, som kompletterar sitt arboristiska kunnande med  medvetenhet om arkitektoniska kvalitéers sårbarhet.

Borttagande av "vegetationspresenningar" bör av kommunerna kunna påbörjas direkt - till exempel i residensstaden, där Läroverksparken skall restaureras.

L Franzén, Falun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons