Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Har inte Faluns kommunalråd lärt sig något av PEAB-affären?

Annons

SVT Dalarna har i en serie program avslöjat att det fanns en mer omfattande mutkultur i Falu kommun än vad som framkom 2011. Jag var med och hjälpte till att avslöja den så kallade ”PEAB-affären" 2011. Avslöjandet resulterade i flera fällande domar i tingsrätten och ett skadestånd på 8 miljoner.

Jag blev då av kommunalrådet Jonny Gahnshag kallad för ”rättshaverist” och anledningen till hans ilska var att jag grävde i mutaffären. Bland annat fick jag fram fakturan från Högbo bruk som visade att PEAB smörjde Falu kommuns tjänstemän med alkohol.

Det framgår av SVT:s reportage att kommunen inte gick till botten med affären och därför är naturligtvis risken stor att eländet har fortsatt i det fördolda. Har politikerna och tjänstemännen lärt sig något av PEAB-affären? – jag tvivlar.

På vilket sätt har man stramat upp regelverket mot mutor och felaktiga upphandlingar inom förvaltningarna? Vad händer med tjänstemän som inte rättar sig efter reglerna?

Jonny Gahnshag ska enligt tidningsuppgift bli hög tjänsteman i Rättviks kommun, jag hoppas att han till Rättvik tar med sig den lärdom han förhoppningsvis fick när kulturen av mutor och olagliga upphandlingar uppdagades 2011, han var som bekant då ansvarigt kommunalråd i Falun kommun.

Bengt Holmquist (S)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons