Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insamlade julgranar blir fjärrvärme – så gör du för att ge bort din julgran

För sjätte året i rad samlar Falu Energi & Vatten (FEV) in julgranar. Granarna blir sedan till fjärrvärme som värmer upp Ria-stugan i fyra månader.
– Det är en enkel insats som förenklar vardagen för Falubor och gör stor nytta för Ria-stugan och miljön, säger Hanna Bergman, hållbarhetschef på Falu Energi & Vatten.

Annons

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Tjugondag Knut har förändrats rejält - forskaren: Därför måste traditioner ändras för att finnas kvar

Spara tusenlappar på att leva klimatsmart – 19 tips både du och miljön tjänar på

Släng inte mat i onödan – spara tusentals kronor: Så förvarar du maten rätt

SÅ KÖPER DU PLUS

Vid tjugondag Knut dansas julen ut. I år är denna dag lördagen den 13 januari. Dagen efter, under söndagen, kan den som vill skänka sin julgran till Falu Energi & Vatten som förvandlar granen till fjärrvärme.

Så här skriver FEV i ett pressmeddelande om insamlingen: "Efter jul och nyår har tusentals julgranar runtom i kommunen gjort sitt som dekoration. Bor du i centrala Falun kan du placera granen vid din infart eller utanför flerbostadshusens soprum så samlar Falu Energi & Vatten in granarna under söndagen.

I Bjursås, Grycksbo och Svärdsjö finns möjlighet att bidra till insamlingen genom att lämna granar i containrar som är tillgängliga vid värmeverken under söndagen. Observera att vi inte tar emot plastgranar eller granar med juldekoration".

Efter julen kan julgranen skänkas och bli fjärrvärme i Falun. Det är Falu Energi & Vatten som sköter insamlingen av falubornas julgranar. Bilden föreställer  dock julgranar i en annan kommun, den är tagen vid fjärrvärmeverket i Hedemora i januari 2016.

I samband med insamlingen av granarna använder Falu Energi & Vatten bland annat hybridsopbilar och hybridbilar med släp. "På det viset slipper du kallstarta bilen för att åka iväg och slänga granen, vilket minskar utsläppen av koldioxid med 1,5 kilo per bil", skriver FEV.

– Det är en enkel insats som förenklar vardagen för Falubor och gör stor nytta för Ria-stugan och miljön. Det är helt i linje med vårt arbete mot ett hållbart Falun, säger Hanna Bergman, hållbarhetschef, i pressmeddelandet.

Detta blir sjätte året i rad som FEV samlar in julgranar efter jul. Förra året samlades 4 891 julgranar in runt om i Falu kommun. Granarna användes som bränsle vid Västermalmsverket och blir till fjärrvärme som värmer Ria-stugan i fyra månader.

FEV rapporterar att julgransinsamlingen under åren 2013-2017 har resulterat i fjärrvärme och el för 64 300 kronor till Ria-stugan. Mer information om detta finns på www.fev.se/julgranar

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för iPhone och Android här

Mer läsning

Annons