Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyresvärd blåste Falutjejer

/
  • Blev blåst. Sanna Bäck betalade förskottshyra för en lägenhet i Göteborg, som det sedan visade sig att innehavaren hyrt ut till ytterligare 17 personer. – Vi var de enda som fick pengarna tillbaka, säger Sanna Bäck, som nu hittat ett annat boende i Göteborg. Foto: Mikael Forslund

Annons

I september förra året bestämde sig Sanna Bäck och Gabriella Larsson för att flytta till Göteborg. De satte ut en annons i en dagstidning och fick flera svar.

Tjejerna tittade på flera alternativ och bestämde sig sedan för en lägenhet i Örgryte. Innehavaren, en kvinna i 50-årsåldern som de träffade personligen, uppgav att hon skulle befinna sig till havs under ett par månaders tid.

- Vi erbjöds att hyra två rum i hennes lägenhet, medan hon skulle behålla ett rum som hon skulle förvara sig saker i, berättar Sanna Bäck.

Efter att ha tackat ja till kvinnans erbjudande skrev Falutjejerna på ett hyreskontrakt och uppmanades att förskottsbetala tre månadshyror. Totalt handlade det om 12 000 kronor.

- Vi skrev under kontraktet och satte in pengarna, berättar de.

Ett par veckor senare, den 6 oktober, skulle tjejerna få flytta in. De tog sin packning, satte sig på tåget och påbörjade resan från Falun till Göteborg.

Som tog slut halvvägs.

I Örebro ringde kvinnan. Hon sa att hon nekats uthyrning i andra hand av sin hyresvärd.

- Hon bad om ursäkt och sa att hon var ledsen. Och pengarna vi redan betalat skulle vi få tillbaka, säger Sanna Bäck.

Men riktigt så blev det inte.

Efter veckor och flera telefonsamtal senare återbetalade kvinnan halva beloppet. Då hade tjejerna via annons på internet hittat ett annat hyresobjekt och flyttat till Göteborg.

I december gick de till polisen. Kvinnan underrättades och ville då betala mer pengar än hon var skyldig för att slippa bli anmäld.

- Men vi ville inte det. Det kändes som om vi fått nog.

I samband med polisanmälan framkom att kvinnan tidigare dömts för att ha lurat ungdomar på samma sätt. Det visade sig också att Gabriella, som gjort adressändring i samband med flytten till Göteborg, fortfarande var skriven på kvinnans adress.

Något som snart skulle kasta nytt ljus över hyresbluffen.

Inom kort tid kontaktades Gabriella av 17 personer som trodde att hon bodde på adressen. De hade alla hyrt lägenheten i andra hand av kvinnan och fått uppgift av lägenhetsinnehavaren att Gabriella var den som hade nyckeln till bostaden.

Alla hade förskottsbetalat hyran.

Och det handlade om belopp från 3000 till 40 000 kronor.

- Det kan finnas fler som lurats både före och efter oss, säger Falutjejerna, som dagarna efter anmälan fick tillbaka resten sina pengar.

I dag finns flera polisanmälningar mot kvinnan i Göteborg och polisen i Kortedala arbetar just nu med fallet.

Sanna Bäck och Gabriella Larsson, som hyr en annan lägenhet i Göteborg,hoppas nu att andra kan dra lärdom av det som drabbat dem.

- Man ska vara noggrann när man hyr i andra hand. Titta, träffa lägenhetsinnehavaren och skriva kontrakt. Och blir man lurad ska man polisanmäla. Det är viktigt, säger de.

Mer läsning

Annons