Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur få unga att stanna i Falun?

/
  • Linnéa Hassis, projektledare för Stanna i Dalarna, ska undersöka vad som kan få studenter att stanna kvar i Dalarna.  Foto: Kjell Jansson

Annons

- Det handlar om den generationsväxling man ändå tror kommer att komma och att regionen kommer att behöva kompetens när många går i pension, säger Linnéa Hassis.

Hon är projektledare för Stanna i Dalarna som finansieras av Region Dalarna och Tillväxtverket. Under drygt två år ska Hassis försöka hitta det som krävs för att studenterna inte ska lämna Falun när de väl är färdiga med sin högskoleutbildning.

Jobben ligger i fokus - såväl Linnéa Hassis som andra personer tidningen pratar med under företagsamhetsmässan Velodromia på Lugnet under onsdagen sätter arbete främst.

- Fokus i det här projektet är att få studenterna att komma i kontakt med yrkeslivet, framför allt näringslivet men det kommer också att behövas folk inom offentlig sektor, säger Hassis. Det kommer att vara genom praktikplatser, mentorer och så vidare. Sedan är det så klart andra faktorer som är viktiga också, som bostad och ett socialt liv.

Falun och Borlänge är de kommuner i länet som har störst del av inflyttningen. Samtidigt som det för vissa företag finns problem med att hitta personer med rätt utbildning till jobben.

Linnéa Hassis vill i projektet sätta ihop en referensgrupp med nuvarande och nyutexaminerade studenter som får berätta om sina erfarenheter. Men hon knyter också kontakter med näringslivet, och tror att det som redan görs på högskolan - som Velodromia och andra mässor - kan utvecklas.

Själv kommer hon från Orsa men har pluggat på andra håll i Sverige innan hon för några år sedan flyttade till Falun.

- Det var jobbet framför allt men tanken hade funnits där, att jag en dag skulle komma tillbaka, säger Linnéa Hassis om beslutet. Jag trodde inte att det skulle bli så snart men när det dök upp ett spännande jobb kunde jag inte tacka nej.

Mer läsning

Annons