Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon kämpar mot kommentarerna

/

Annons

TV: Så gör Monica för att klara vardagen

Det var en fredag för några veckor sedan. Monica Östberg var på utestället Harry's i Falun tillsammans med några vänner. På väg bort från dansgolvet hon möter ett par. Killen tittar rakt på Monica och säger:

- Fan, vad fet du är!

- Det sög till i hjärtat, det var som en pil träffade. Jag blev så fruktansvärt ledsen. De vet inte hur ont det gör och vilken skada de kan göra. Det är så fräckt, fult och fel, säger Monica.

Hon sitter vid köksbordet hemma i lägenheten. Håret är nytvättat efter morgonens träningspass. Sedan i februari tränar hon regelbundet och äter nyttigt.

För Monica är det vardagsmat att folk kommenterar hennes utseende.

Uppväxten i Långshyttan vill hon helst glömma. När hon är där och hälsar på pappa, då tittar hon ner i marken och vill inte möta några blickar. Men i våras fick hon ett telefonsamtal från Thomas som mobbade henne under skoltiden. Han ville be om ursäkt.

- Det var inget jag hade förväntat mig, men jag tyckte om det. Jag fick i alla fall tillbaka tron på att det finns någon som tänker efter.

Med hjälp av en terapeut försöker Monica att bearbeta. Hon tar en dag i taget.

- Jag vill bara känna mig någorlunda värdig. Jag vill att folk ska behandla mig som en person. Man säger att skönheten kommer inifrån, men jag vet inte när det gäller. Folk ser ju bara ytan. Det är första gången de ser mig, i två sekunder, och sedan kläcker de ur sig elaka kommentarer.

Hon vet att det finns många andra som är i samma situation. Det är för deras skull som hon berättar.

- Om jag kan få någon att tänka efter innan de öppnar munnen, då kanske någon annan slipper höra en elak kommentar.

Sonen Kevin vankar otåligt omkring i hallen. Han vill gå och bada med sin mamma.

- Då måste jag koppla bort hur jag ser ut och tänka att det bara är han och jag.

Mer läsning

Annons