Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högt skadestånd hotar

/
  • Kings Arms.

Annons

Det gröna Kings Arms-huset har vållat debatt.

Masmästaren som äger huset har ansökt om lov att riva två hus i kvarteret. Det är Dressmanhuset på Holmgatan, byggt på 1960-talet. Och så Kings Arms-huset på Falugatan, ett handelshus från 1760-talet, ett av få som finns kvar i staden. Rivningshotet har lett till protester.

Därför vill kommunens företrädare "föra samtal", men Mats Sonehag på Masmästaren tycker inte att det finns mycket att snacka om.

- Jag har förklarat i ett brev att det inte finns ekonomiska eller tekniska möjligheter att bevara huset. Huset är totalt slut. Det är hål rakt ner i källaren, som är i sådant skick att våra fastighetsskötare vägrar gå ner där, säger Sonehag.

I stället vill fastighetsbolaget bygga en galleria på runt 1000 kvadrat och bostäder på dubbelt så stor yta. Dessutom finns ett parkeringsgarage med i planerna.

- Vi har ingenting emot att bevara gamla hus, men i det här fallet är det en omöjlighet, säger Mats Sonehag och påpekar att huset är sönderbyggt och vanvårdat. Väldigt lite av 1700-tal finns kvar, utom möjligen gårdsmiljön.

- Vi kollade detaljplanen innan vi köpte i juni 2005, och vi har följt den, påpekar Mats Sonehag.

Detaljplanen tillåter handel och bostäder i kvarteret och eftersom Kings Arms-huset inte är kulturskyddat kan det rivas.

- Vi finner ingen möjlighet att gå vidare. Vi får tomställa huset och kommer att kräva skadestånd, säger Sonehag.

Skadeståndet skulle i så fall bli ett antal miljoner, för det är vad byggrätten är värderad till.

Mats Dahlström (c) är ordförande i byggnadsnämnden. Han är medveten om att Masmästaren förväntade sig ett snabbare och positivt besked.

- Men det finns ett engagemang i Falun för stadsmiljön och vi behöver tid till eftertanke. Det finns exempel på hur kommunen tidigare tagit sådana beslut lite för snabbt, säger Mats Dahlström som vill ha en ytterligare en sittning med Masmästaren.

- Jag är inte säker på att vi är beredda att betala skadestånd. Detaljplanerna har en genomförandetid och den har gått ut för den här planen. Då är det oklart om det blir något skadestånd, säger Dahlström.

Mer läsning

Annons