Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Hjälp mig att få jobb"

/
  • Arbetslös. ”Jag vill inte betrakta mig som invandrare i Sverige. Där en man jobbar och bor där är hans plats”, säger Mahmoud Shahin.

Annons

- Jag kände att det är en man som kan hjälpa mig när jag läste om hans bakgrund på kommunens hemsida, säger 34-årige Mahmoud Shahin som en förklaring till varför han vänt sig till fullmäktiges ordförande för att be om hjälp.

Innehållet i brevet är gripande, det är skrivet på knackig svenska men uttrycker mer än väl Mahmouds desperata behov av att få ett arbete. Brevet är också skrivet för alla andra som befinner sig i Mahmouds situation och som inte kan uttrycka sina behov.

"Jag är som en sjunken person på ett hav som letar ett efter ett litet träd för att hänga sig fast och försöka överleva", skriver Mahmoud.

Mahmout Shahin har en akademisk utbildning inom teknik med sig i ryggsäcken från sitt hemland Irak.

- Jag kan jobba med nästan vad som helst inom teknikbranschen. När jag var i Turkiet jobbade jag med datorer.

Sedan han kom som flykting till Sverige har han varit arbetslös. Han har hela tiden sökt jobb inom teknikbranschen. Många av arbetsgivarna han träffat har sagt att de gärna skulle anställa honom men att deras ekonomi inte tillåter det.

- Och många vill se svenska höskolebetyg, det kan jag förstå för det finns många förfalskade utländska som cirkulerar runt.

Extra jobbigt att gå arbetslös blir det för Mahmout när han dagligen kan läsa i tidningar och se på tv om den svenska högkonjunkturen och den starka ekonomin.

Efter att i flera år ha knackat dörr hos arbetsgivare bestämde han sig för att knacka på hos politiker i stället.

- Jag älskar Sverige och jag trodde att man kan få jobb av egna krafter utan att behöva ha kontakter. Men även här måste man ha kontakter.

- Det är så sorgligt, jag skäms över att jag måste tigga om pengar på socialkontoret.

Han tycker att det är tråkigt att plusjobben tas bort och att möjligheten till praktik minskat.

- Där gick det ju att knyta nya kontakter.

Mahmoud Shahin skickade sitt brev till Carl-Erik Nyström för två veckor sedan. När tidningen träffade Mahmoud i onsdags hade han ännu inte fått något svar.

Mer läsning

Annons