Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemvärnets drönare försvunnen – erbjuder hittelön: "Den nödlandade själv"

Vid en övning i slutet av november tappade hemvärnet bort en av sina drönare. Nu erbjuder de 1 000 kronor i hittelön till den som ser till att den kommer hem igen. "Vi är tacksamma att få tillbaka den oavsett skick", säger Peter Lasén, major och chef för Dalabataljonen.

Annons

Dalarnas hemvärnsbataljon genomför försök att använda drönare – ett verktyg som till kan komma väl till pass vid exempelvis sökande efter försvunna personer.

Tisdagen den 28 november hade Dalabataljonen en övning i Falun under vilken en DJI Mavic Pro användes. Under övningen inträffade dock ett tekniskt fel.

– Det gjorde att man tappade kontakten med drönaren, vilket innebar att den valde att nödlanda själv – en funktion som finns inbyggd, berättar Peter Lasén, major och chef för Dalabataljonen.

Sökandet efter drönaren påbörjades, till en början utan resultat. På måndagen fick man dock ett samtal från en förskollärare.

Drönaren väger cirka 500 gram, har cirka 40 centimeter i diameter och är märkt med texten

– Läraren informerade oss om att några barn hade lekt med den i lekparken vid korsningen Sockenvägen/Torsvägen. De konstaterade att en propeller var sönder och att det var en spricka i kameraskyddet. När de lekt klart la de den bakom ett träd och gick hem.

Vid lunchtid på måndagen begav sig några soldater till platsen för att leta – men då var drönaren spårlöst borta.

– Så under måndag förmiddag har alltså någon varit där, hittat den och tagit den med dig. Det kan kanske handla om en förskoleklass eller någon som varit ute och gått med hunden, konstaterar Peter Lasén.

Man beslutade sig därför för att gå ut med information i hopp om att få tillbaka sitt viktiga verktyg.

– Vi har via förskolorna i området och med hjälp av flygblad i brevlådorna försökt få grepp på den, men ingen har hört av sig än. Vi har tillfälligt tappat spåret – men hyser gott hopp om att den ska hitta hem.

Då man är angelägna om att få tillbaka sin drönare erbjuder man en hittelön på 1 000 kronor till återlämnaren.

– Det kan göra gott i godispåsen eller julklappspåsen. Det vi är lite rädda för att att något barn hittat den, tagit hem den och dels inte förstår vad som är skrivet på den och dels inte vågar krypa fram eftersom det gått ett par dagar, säger Peter Lasén som dock försäkrar att det inte är någon fara.

– Det är inga problem – bara den kommer tillbaka. Vi är tacksamma att få tillbaka den oavsett skick, så hittelönen utfaller oavsett.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons