Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hävdade att han var på väg till besiktningen – döms ändå för att ha kört bil med körförbud

Mannen körde för fort – med en obesiktad bil. I förhör hävdade han själv att han var på väg för att åtgärda problemet, en förklaring som dock inte köps av tingsrätten. Nu tvingas han betala 2 250 kronor i böter.

Annons

En man i 65-årsåldern, hemmahörande i Falu kommun, åtalades vid Mora tingsrätt misstänkt för hastighetsöverträdelse samt brott mot fordonsförordningen, detta efter en biltur i Rättvik i mars i år.

Mannen körde då sex kilometer i timmen för fort på väg 70 – 96 kilometer i timmen istället för de tillåtna 90. Dessutom hade personbilen som han körde körförbud då den inte besiktats i tid.

Mannen själv har under förundersökning erkänt att han körde för fort. Vad gäller brott mot fordonsförordningen har han varken erkänt eller förnekat men förklarat att han kände till körförbudet och att han var på väg till Mora för att eventuellt få bilen besiktigad hos en drop-in-service.

Tingsrätten konstaterar dock att förundersökningen visat att fordonet, vid upprättandet av promemorian i början av april, fortfarande var belagd med körförbud.

De anser att det, baserat på ingivna handlingar, inte kan anses styrkt att mannen använde fordonet för färd på kortast lämpliga väg till en besiktning och tar inte hänsyn till hans förklaring.

De väljer därför att döma honom för båda brotten. Påföljden blir 2 250 kronor i böter.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons