Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här kan 190 nya lägenheter komma att byggas

/

Annons

Kvarteren Västra Falun och Teatern är två centralt belägna kvarter, som i dag bara är delvis bebyggda. De obebyggda delarna används till största delen som parkeringsplatser. I kvarteren finns också två nedlagda bensinstationer (OK och Shell) med saneringsbehov.

Kommunen äger en stor del av Västra Teatern, där en uppbyggnad av Egnellska huset redan har påbörjats. En av hyresgästerna där blir Sveriges Television.

Nu vill kommunen att en exploatering sker i snabb takt i kvarteren, och har därför kommit med ett förslag till detaljplaneprogram för de två kvarteren för samråd.

Det ska bli bostäder, affärer, kontor och nya parkeringsplatser är det meningen.

Om all tillkommande yta används för bostäder är kommunens bedömning att cirka 190 lägenheter kan byggas i området liksom 370 parkeringsplatser.

Kommunalrådet Mikael Rosén vill gärna se att också ett större nöjesetablissemang byggs i området. Detta skulle i så fall ske på bekostnad av att 25 färre lägenheter kan byggas.

Två olika scenarion finns också med i detaljplaneprogrammet.

- Jag tycker det är ett bra område att ordna ett nöjesliv på. Att bygga upp en helt ny nöjeslokal kan också undanröja andra problem som andra nöjesställen har med störningar av olika slag, säger Mikael Rosén.

Kommunalrådet erkänner dock att han inte har alla Faluns politiker bakom sig i det här fallet.

- Det finns skilda meningar, som om så mycket annat. Men jag tror ändå att det går att finna en bred acceptans, inte minst beroende på att Falun i dag saknar en nattklubbslokal, efter att Harrys lagt ner sin verksamhet.

Enligt Mikael Rosén finns det också intressenter som kan tänka sig att bygga en nöjesanläggning med inriktning på nattklubb med tillhörande bowlinganläggning.

- Det finns ingen överenskommelse eller så, men idén är klart intressant, säger Mikael Rosén.

Men ska kvarteren kunna exploateras så gäller det också att få med samtliga fastighetsägare på idéerna.

- Diskussioner påbörjades redan i början på 2000-talet om behov och möjligheter. Samtal med tänkbara exploatörer förs också, säger stadsarkitekten Per Grundström.

Mer läsning

Annons