Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här byggs de nya vindkraftverken

/
  • 5000 hushåll kommer att få vindel från Tavelberget 3000 vindtimmar per år
  • Maskinhuset högst däruppe väger 70 ton och är stort som en buss förklarar Niklas Lundaahl, projektledare hos Dala Vind  Foto: Kjell Jansson
  • Inte en enda invändning mot projektet har Niklas Lundaahl hört annat än att betongbilarna körde för fort nere i Linghed.  Foto: Kjell Jansson
  • En enorm utsikt

Annons

Tavelbergets vindpark består av fem vindkraftverk från danska Vestas med en installerad effekt på tio megawatt. Detta motsvarar cirka 25 000 megawattimmar eller en årsförbrukning för ungefär 5 000 normalhushåll. De får den genom en kabel i marken från ställverket vid parken ned till Linghed.

- Bygget har gått mycket bra. Vi ligger före tidsplanen och kommer att kunna ta vindkraften i drift i slutet av september, inte i oktober som vi först planerat, säger Nicklas Lundaahl, projektledare hos Dala Vind.

Två av verken är i provdrift och de övriga ligger startklara.

Förklaringen till att allt gått så bra är den lokala förankringen. Så var det också med den första vindparken på Högberget i Bjursås.

- Den här vindkraftsparken är ett initiativ 2007 från en studiecirkel i energi i Linghed. De kontaktade oss på hösten och på våren 2008 sökte vi tillstånd. Men då hade vi först konstaterat att det inte räckte med tre vindkraftverk på privat och samfälld mark så för att få ekonomi i det kontaktade vi Bergvik Skog som har marken där två av verken står.

- Och än har jag inte hört något negativt annat än att betongbilarna körde för fort nere i Linghed.

Kraftverken står uppställda på enorma betongfundament som nu inte längre syns. Det krävdes 75 lastbilar per fundament, eller 430 kubikmeter med betong och 44 ton armering.

Tornet är 105 meter högt, och vingarna är 45 meter långa. Tornen är tio meter högre än i Bjursås.

- Det blåser bättre och är mindre turbulent ju högre man kommer, förklarar Lundaahl som berättar att verken börjar ge el vid fyra sekundmeter och satt de stängs vid 24 meter i sekunden men så hårt har det inte blåst än.

Om man står vid foten av kraftverken känns de höga. Att det sitter ett maskinhus på 70 ton stort som en buss högst upp är svårt att greppa. 105 meter högt, det är högt som en fotbollsplan är lång. Kristine Kyrka i Falun är 60 meter hög.

Att vindkraftverk syns är självklart, kanske irriterande för en del men Lundaahl ser mest fördelar att jobba med förnyelsebar el.

Ljudstörningarna i form av svischande ljud har han vant sig vid.

- Vid extrema väderförhållanden så låter vindkraftverken då isen på vingarna knakar. När vi invigde Högberget så blåste det 15-18 meter i sekunden och ändå stördes inte invigningen. Och vi har inte fått klagomål från omkringboende, kanske för att vi håller hårt på minst en kilometers till närmsta boende, säger Lundaahl som säger att samarbetet med entreprenörerna har fungerat perfekt.

En grävare från Linghed har haft en hel del jobb och kontakten med grävaren löste en hel del småstrul under bygget.

Två av verken ägs av Dala Vind två av Falu energi och vatten och ett ägs av vindkraftskooperativ. Dalavind Ekonomisk förening har sålt hälften av vindkraftsandelarna:

- Det finns 1200 andelar kvar. Varje andel motsvarar 1000 kilowattimmar som kostar 6600 kronor, berättar Lundaahl.

Det finns lite pengar att tjäna som andelsägare eftersom man får köpa el till självkostnadspris. Man betalar 30,5 öre per kilowattimme jämfört med Dalakrafts pris på ett treårsavtal som är 66,9 öre.

Mer läsning

Annons