Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Handlarna bryter mot avtalen"

/
  • Tar avgift. Tre kronor i avgift. Det tar Mustpaha Nasser när kunder insisterar på att göra kortköp på summor under femtio kronor.

Annons

"Vi godtar ej kortköp vid mindre än 50 kronor" står det på en röd lapp vid kassaapparaten. Fast Mustapha Nasser som driver City Jouren i Falun tillåter visst kortköp vid mindre köp. Mot en avgift.

- Men jag frågar alltid först, så det är ett fritt val, säger Mustpaha Nasser.

Det är många handlare som gör likadant, trots att det ibland inte är tillåtet.

- Visa tillåter inte att någon avgift tas ut vid köp med deras kort, säger Stefan Bergelind, vd på Swedbank Babs AB.

Branschorganisationen Svensk handel avråder butiker från att ta ut några avgifter alls. Oavsett typ av kort.

- Det är en sådan konkurrensförsämring för handlaren, tre kronor i avgift kan räcka för att en kund ska bli irriterad och hellre gå någon annanstans, säger Martin Weiderstrand, ansvarig för betalfrågor på Svensk Handel.

Om handlaren ändå tar ut en avgift kan det handla om avtalsbrott.

- Då kan det bli aktuellt att förhandla om avtalen med den aktuella butiken, säger Stefan Bergelind på Swedbank.

Men Mustapha Nasser menar att han måste ta ut avgiften.

- Jag betalar hyra för terminalen, jag får köpa nya kvittorullar och det är service och avgifter. Det kostar mig uppåt 30 000 per år och om jag inte skulle ta en avgift skulle det bli förlust för mig.

Det är inte ovanligt att mindre handlare som Mustapha Nasser tar en avgift vid små köp. I kassan hos butiken Handlar'n på Lustigknopp sitter en lapp som berättar att det kostar fem kronor vid kortköp under 50 kronor.

- Många kommer hit och köper något litet för att få ut kontanter för att handla på pizzerian bredvid. Men jag ska ta bort lappen och skriva att avgiften gäller vid kontantuttag, säger ägaren Johan Korpe.

Precis som Mustapha Nasser menar Johan Korpe att det är kostsamt för honom som företagare att erbjuda sina kunder kortbetalning.

- Det kostar olika mycket beroende på kort. Vi tar inte american express till exempel, det är omöjligt, för de tar så höga avgifter.

Mustapha Nasser skulle helst vilja sluta helt med kortbetalning. Trots att det betyder mindre kontanter i butiken, och att rånrisken minskar.

- Jag skulle helst slippa. Men apparaten fanns här när jag tog över butiken och kunderna efterfrågar det, så vad ska jag göra?

Mer läsning

Annons