Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gröna murar i Bjursås

/
  •  Foto: Mikael Forslund

Annons

- Vi kallar projektet Öppna Bjursås, men det ska gallras med förstånd så det blir fint, berättar Håkan Hammar som är ordförande i samfällighetsföreningen, som i dagligt tal kallas vägföreningen. Den har avtal om att sköta en del av kommunens grönytor, men då handlar det egentligen bara om att slå gräs, inte avverka träd. En kontakt med Bjursåssonen Mikael Pettersson har dock skapat nya öppningar.

- Det suveräna är att det inte kostar något. Varken vi eller kommunen behöver lägga en krona. Han har en maskin som klipper träder, ingenting lämnas kvar på marken. Mikael är ju från Bjursås och vill ha snyggt här. Han finansierar det genom att sälja flisen, berättar Håkan Hammar.

I år börjar man med att röja längs riksväg 80. Ett område ligger efter 50-skyltarna från Falun räknat. Det stora området till höger om vägen kommer att gallras. Dessutom ska området vid Klockarns hage röjas, på andra sidan korsvägen. Både kommunen och privata markägare är nöjda.

Den överdrivna grönskan har länge varit ett samtalsämne i Bjursås. Många tycker att den är ett stort problem. Numera skymtar man knappt Smälingen och Rogsjön från utsiktspunkten Dössberget. Av kyrkan syns bara klocktornet. Sockenrådet har gjort flera uppvaktningar i frågan.

- Vi har gått ut till markägare och försökt påverka dem. "Tänk på din granne" har vi sagt. Det är viktigt att kommunen i samarbete med samfällighetsföreningen går i bräschen, säger Thomas Björklund som är ordförande i sockenrådet.

Förr betade kor, får och hästar och höll landskapet öppet. Den riktiga förbuskningen började för ett 30-tal år sedan när de nya bostadsområdena var färdigbyggda.

Mer läsning

Annons