Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Granaten var ofarlig

/
  • Ofarlig. Löjtnant Terje Steisjö visar upp det som är kvar av den lysgranat som hittades vid Främby udde. Foto: Ola Karlsson

Annons

Se webbtv: Bomben i Främby

Det var i tisdags som räddningstjänsten i Falun hittade vad man då misstänkte var en skarpladdad granat i vattnet vid Främby udde.

Under onsdagen kom försvarets ammunitionsröjare till Främby för att undersöka granaten.

- Vi konstaterade snabbt att det var en sprängd lysgranat och plockade upp den på land, säger löjtnant Terje Steisjö.

Lysgranaten har förmodligen hamnat i vattnet efter det att den använts.

- Skadorna på den tyder på att den landat på land, sedan har någon förmodligen slängt den i sjön, fortsätter Steisjö.

Lysgranater används för att skarpt lysa upp en plats under en kort stund. När granaten sprängts vecklas en fallskärm ut och restdelen faller ner i omgivningen.

Emil, som av säkerhetsskäl inte kan uppge sitt efternamn, var ammoröjledare under eftermiddagen och han berömmer räddningstjänstens insats.

- De gjorde allting rätt när de hittade granaten, rörde den inte, ringde polisen och skickade bilder på objektet till oss. Det hjälpte oss väldigt mycket i vårt arbete, säger han.

Ammunitionsröjarna hade dock med sig sprängmedel för att oskadliggöra granaten om det visat sig att den var skarp. Varje år åker de ut på 50-60 liknande fall och ungefär var tredje gång handlar det om ett skarpladdat objekt.

Den här gången blev det dock mindre dramatiskt och det som är kvar av den förverkade lysgranaten kommer att användas i övningar för värnpliktiga.

Mer läsning

Annons