Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gång- och cykelbana i explosionsfarligt område

/
  •  Foto: Mikael Forslund
  • Brandfarligt. Gång- och cykelvägen utanför Shellmacken på Gruvgatan i centrala Falun går genom bensinstationens explosionsfarliga område.  Foto: Mikael Forslund

Annons

I ett explosionsfarligt område runt en bensinstation är det förbjudet att röka eller tända någon som helst form av eld. Där ska också finnas skyltar som upplyser om detta. Men cyklister och gående på Gruvgatan rör sig omedvetet inom ett sådant riskområde. När man kontrollerar nivån i mackens bensintankar skruvas ett lock av. Glömmer någon att skruva på locket ordentligt efteråt kan bensinångor läcka ut.

- Eftersom bensinångor är tyngre än luft lägger de sig längs marken. Det kan räcka med att någon trampar på en sten så att det blir en gnista under skon, säger Göran Lönnar.

Falu tank, som bland annat arbetar med att inspektera bensintankar, kontrollerade cisternerna på Shellmacken förra veckan. Nu har de skickat en rapport till företaget med en anmärkning om att problemet med skyltningen måste lösas.

- Som det ser ut idag är risken att de som kontrollerar bensinnivån i tankarna inte skruvar på locket ordentligt. Gör bara alla allting rätt är det ingen fara, men man måste vara medveten om risken, menar Göran Lönnar.

Enligt Arne Hultgren, planeringsingenjör på trafik och fritidskontoret i Falun, äger kommunen marken medan Shell har rätt att ha sina bensintankar under den.

- Det slöts ett avtal mellan Falu kommun och Shell för tre år sedan under ombyggnaden och då kom man fram till den här lösningen, säger han.

I lagen om brandfarliga och explosiva varor står det att den som har ansvaret för hanteringen av brandfarliga varor också är ansvarig för skyltningen. I det här fallet är det Shell.

- Den här typen av inspektioner är till för att utveckla säkerheten. Om vi får en rapport som visar att det är en brist i säkerheten kommer vi att åtgärda den. Skyltning låter som ett klokt råd som vi kommer att följa, säger Martin von Arronet som är informationschef på Shell.

Mer läsning

Annons