Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gabriel Ehrling: Socialdemokraternas gåva till skattebetalarna – landets mest överbetalda projektledare

Annons
Kommunstyrelsens ordförande Susanne Norberg (S) och avgående kommundirektören Dan Nygren, snart landsbygdsprojektledare.

Det är välkommet att Vänsterpartiet nu anslutit sig till ledarredaktionens linje och kräver en extern utredning kring höstens chefskarusell i Falun med avgående kommundirektör Dan Nygren i centrum.

Redan i augusti, när det stod klart att tre av Nygrens närmaste chefer lämnar sina uppdrag, konstaterade ledarredaktionen att det finns mer i den här historien än vad Nygren och de ledande politikerna vill låtsas om. Intrycket förstärks för varje dag som går. Både kommunstyrelsens ordförande Susanne Norberg (S) och oppositionsråd Mikael Rosén (M) är angelägna om att locket ska förbli på.

På ett manér som nu blivit kännetecknande för henne ställer sig Norberg gång efter annan vid sidan av händelseutvecklingen; sällan låter det som att hon är högst ansvarig. Rosén har i sin tur satt krokben på sig själv i försöken att dämpa upprördheten och legitimera uppgörelsen med Nyberg.

Och vilken uppgörelse sedan! Nygren, som frivilligt lämnar uppdraget som kommundirektör, kommer att ha kvar sin lön på 85000 kronor i månaden i mer än ett år efter att han slutar. I stället för att vara högste tjänsteman, vilket motiverar att han exempelvis tjänar 20000 kronor mer än en riksdagsledamot, ska han arbeta med "ett antal projekt", däribland "Smart Liv" och "Levande Landsbygd". Annars tjänar projektledare i Falu kommun 30 000 - 50 000 kronor i månaden.

I Nygrens anställningsavtal finns en formulering som garanterar 80 procent av lönen i det fall Falu kommun skulle avskeda honom. Men om Nygren själv kliver ner, vilket är vad som nu skett, finns ingen sådan garanti. Ändå väljer Norberg (S) att låta Dan Nygren behålla hela lönen, alltså mer än hon varit tvungen att ge om hon sparkat honom.

När tidningen ställde den högst motiverade frågan varför denna guldkantade uppgörelse ligger i kommunens intresse, så svarade hon att "Det har varit en väldigt speciell höst".

Det har hon förvisso rätt i. Men på vilket sätt blir den saken bättre av att skattebetalarna får en grovt överbetald projektledare på lönelistan?

LÄS ÄVEN KRING CHEFSKARUSELLEN:

Jens Runnberg: När toppcheferna tiger om avhoppen måste politikerna nu berätta sanningen

Gabriel Ehrling: Toppchefernas välregisserade avgång väcker många frågor

Gabriel Ehrling: Kommundirektör lät skattebetalarna bekosta skojarkurs för 100 000 kr

Mer läsning

Annons