Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gå ner i vikt - få extra semester

/

Annons

Maria Wilje föreslår i en motion att anställda inom Falu kommun genom ett konditionstest får ett kvitto på sitt hälsotillstånd. Efter ett år görs samma test igen och de som procentuellt har förbättrat sin hälsa mest, utifrån det egna utgångsläget, får mellan tre och fem extra semesterdagar det året. Enligt Wiljes beräkningar skulle de 50 extra semesterdagarna kosta kommunen omkring 100 000 kronor om året.

- Det är en liten investering som ger mycket tillbaka. På det här sättet gör både den enskilde arbetstagaren och arbetsgivaren en vinst, säger Maria Wilje.

Förslaget har varit ute på remiss och personalkontoret, miljökontoret och stadskansliet ställer sig negativa till förslaget i ett gemensamt yttrande. Bland annat påpekar man att det inte är möjligt att teckna lokala eller enskilda överenskommelser avseende extra semesterdagar utan att man i så fall skulle kalla det ledighet eftersom arbetsgivaren kan ge ledighet utan att precisera ändamålet.

I yttrandet anser man även att det är för dyrt att årligen erbjuda anställda hälsotest och att det är förenat med en omfattande administration som kräver minst en halvtidstjänst. Personalkontoret pekar på friskvårdsinspiratörerna, företagshälsovården och medarbetarsamtal som pågående fungerande exempel inom Falu kommun där medarbetare motiveras till fysisk aktivitet och rörelse. En satsning på ett temaår 2008 med fokus på fysisk aktivitet planeras vilket personalkontoret tror kommer att inspirera medarbetare att röra sig mer. "Enligt vår mening är det ett kostnadseffektivt och mer hållbart sätt att öka den fysiska aktiviteten" säger man i yttrandet.

- Konditionstesten skulle vara ett jättebra komplement till temaåret. Jag blir så trött på sådana här reaktioner. Idén till förslaget fick jag från en kommun i södra Sverige som inlett ett liknande försök. Varför skulle inte vi också kunna det. Vi är den största arbetsgivaren i kommunen och borde vara ett gott föredöme som våga testa nya grepp för att höja hälsotalen, säger Maria Wilje.

Mer läsning

Annons